Powerlunchen bij Eethuis Rose in Westmarket (Osdorpplein)

(beeld: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Via de Bijlmer belandde Patricia bij Eethuis Rose in Nieuw-West. Ze kwam er voor de saoto, maar werd er ‘klaargestoomd’ voor kwiek-kwie en kraboe.

Karan Isri woont al zijn hele leven in de Bijlmer. “De Bijlmer is één grote familie. Toen mijn ouders vanuit Suriname hier kwamen, hadden ze niets. Soms kregen we iets van andere bewoners. Een pak rijst of bonen, dat zijn we nooit vergeten.” Nu hij de middelen heeft, wil hij graag iets terugdoen. Zo deelt hij op 19 december weer zo’n zestig kerstpakketten uit aan buurtbewoners die het niet breed hebben. In deze pakketten zitten dertien producten, zoals bruine bonen, chocola, een vlees-en groentenbon en een kerstbrood dat in de Bijlmer is gebakken. “Een deel van de opbrengst van mijn cateringbedrijf, Maija’s Bara, reserveer ik voor dit soort acties. Ik wil dat zo veel mogelijk mensen een fijne Kerst hebben.”

Javaanse kippensoep
Kerst is voor Karan een echte familieaangelegenheid. Hij heeft de hele familie bij hem thuis uitgenodigd en zal samen met zijn vrouw ontelbare gerechten op tafel zetten. Hij verheugt zich vooral op de soep die zijn vrouw zal maken. “De lekkerste saoto van de stad. Zij heeft het recept van haar moeder, die het beste Surinaamse restaurantje van de stad heeft: Eethuis Rose in Osdorp.” Als ik ‘saoto’ hoor, gaan bij mij alle alarmbellen af: gék ben ik op deze van oorsprong Javaanse kippensoep. Op naar Rose, dus! En wel nú, op een dulle maandag.

Lunch voor een prikkie
Rose is een van de zaken van Westmarket, de vriendelijkste foodhall van de stad op het Osdorpplein. We zijn er rond lunchtijd en het is er aardig druk. In no time zitten we achter twee dampende bakken saoto met rijst (4 euro per stuk). Een powerlunch voor een prikkie: goede, verfijnde bouillon, ragfijn gesneden selderij, knapperige taugé én sliertjes gepluisde kip. Ik snap die Karan wel: de soep is een echte oppepper, hoewel ik er als kippengek meestal meer kip indoe.

Schubbenvis
Vanaf onze kruk zien we dat de bakabana als een speer gaat en dat pasteitjes behoorlijk populair zijn. Schuin tegenover me zit een man aan een broodje kippenlevermaagjes, terwijl zijn vriendin hapt in een rotirol. Ik pak de kaart er nog eens bij en zie dat er diverse weekendspecialiteiten zijn, zoals rijst met kwie-kwie. Die naam alleen al! Wat is dát? Dit blijkt dus een gepantserde zoetwatervis te zijn. Deze uit Suriname geïmporteerde vis ziet er wat eng uit – grote schubben – maar kwie-kwie is een hit onder Surinamers. Vooral Hindoestanen zijn er dol op. Ze verwerken de vis meestal in een kerriesaus. Volgens de medewerkster komen veel mensen speciaal voor deze vis in het weekend naar Rose.

Krabbenpoten
Terloops laat ze ook weten dat in het weekend ook geregeld kraboe op de kaart staat, krab in kerriesaus. Ze wijst naar een foto van krabbenpoten die badderen in een prachtige, ongetwijfeld pittige saus met veel verse kruiden. Ik zie mezelf al eindeloos het krabvlees eruit pulken en vervolgens die pootjes leegzuigen. Té lekker, gewoon. Snel maar eens in het weekend tram 17 richting Osdorp nemen!
https://www.facebook.com/eethuisrose/

 

DeWestkrant