Tuinpark Zonnehoek in Westerpark blijft nog zeker 10 jaar

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Na een besluit van de gemeente ziet de toekomst van het tuinparkje langs de Spaarndammerdijk er heel zonnig uit.

 

Behalve het park en twee volkstuinparken (Nut & Genoegen, Sloterdijkermeer), zit er nog minstens één groengebied in Westerpark: Tuinpark Zonnehoek. Dit parkje in Houthaven telt zeventig volkstuinen. Het ligt naast de tunnel aan de Spaarndammerdijk. De ingang zit tegenover het 4eGymnasium. Dit tuincomplex bestaat al sinds 1953 en is aangesloten bij de Bond van Volkstuinders, een vereniging van 6000 leden verdeeld over 29 volkstuinparken in Amsterdam en omgeving.

Ecologische waarde
Onlangs liet een van de leden, Greetje van Drooge, via sociale media weten dat er goed nieuws is voor Zonnehoek. “Jarenlang was er grote onzekerheid over ons voortbestaan. Gelukkig heeft de gemeente dat voor de komende tien jaar zeker gesteld. Ook wordt de ecologische waarde gerespecteerd van de oude spoordijk die dwars door het park loopt.” Volgens haar heeft de gemeente dit gedaan ‘bij besluit en na intensief overleg met de Bond van Volkstuinders’.

Natuurlijk tuinieren
Ze noemt het tuinpark een ‘verrassend gebied’, ‘waar het goed toeven, kijken en rondwandelen is’. Op deze website is te lezen dat het tuincomplex zich kenmerkt door natuurlijk tuinieren. “Natuurlijk tuinieren betekent zodanig tuinieren dat de natuur zich optimaal in de tuin kan ontwikkelen. Daarbij is harmonie tussen de mensen-, planten-, en dierenwereld erg belangrijk. We proberen deze harmonie zo veel mogelijk te stimuleren met een keur aan bijzondere bloemen, bomen en planten, maar bijvoorbeeld ook insectenhotels en bijenkasten.” Extra leuk is dat tussen 1 april en 1 november van 9.00 tot 21.00 uur het toegangshek open is en dat iedereen dan welkom is!

DeWestkrant