Turkse (zand)koffieproeverij in de Jan Eef

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins

Deze zaterdag en volgende week zaterdag kun je van 12.00 tot 18.00 uur gratis Turkse koffie proeven voor de deur bij notenbar Tataroğlu in de Jan Eef. De eigenaar geeft je er ook nog een stukje Turks fruit bij. De koffie wijkt af het bekende bakje troost. De Turkse variant wordt namelijk gezet op zand.
Om deze koffie te krijgen wordt een cezve, een kannetje met lange steel, gevuld met
water, suiker en koffie. Dit kannetje wordt vervolgens op laag vuur gezet. Bij ‘zandkoffie’ wordt het kannetje niet op het fornuis gezet, maar in een soort verwarmingsbak met zand. In die zandbak wordt het kannetje geleidelijker en gelijkmatiger warm dan op een fornuis. De koffie smaak er net even intenser door. Er wordt vaak gezegd dat de koffie door het gebruik van zand aardser smaakt.
Zandkoffie was eerder ook al te krijgen bij Piri Reis Café bij de Westermoskee, op de plek waar nu Benji’s zit. Als de zandkoffie in de smaak valt zal de zandkoffie een vaste plek krijgen in het aanbod van Tataroğlu; de koffiekraam buiten blijft dan staan.De notenbar is een bekend adres voor liefhebbers van geroosterde noten (hazelnoten, amandelen, cashewnoten), Turks fruit en ‘kikkererwtensnoepjes’.