Visrestaurants lijken in West geen lang leven beschoren te zijn. Na vier jaar is visbar Le Forel in Oud-West vervangen door een restaurant dat drijft op pasta.
“Het was hard werken om Le Forel klaar te stomen voor de opening, maar we zijn er nu helemaal klaar voor. Ik heb er echt zin in”, zei serial enterpreneur Tijn Verstappen tegen me in de zomer van 2021. Vier jaar lang kon je bij deze visbar kreeftenbisque, fish & chips en koningskrab bestellen, maar sinds dit weekend heeft hij een andere zaak in het pand gezet: trattoria Linguini.
Oude bekende
De vestiging in de Bosboom Toussaintstraat 70 is de derde vestiging van de pastaketen. Er zitten al Linguini’s in De Pijp en de Jordaan. Voor dit bedrijf werkt de horecatycoon samen met een oude bekende: Andrea Milillo, de Italiaan uit de Abruzzen met wie hij ook al Pazzi heeft – persoonlijk ben ik dol op het filiaal in Westerpark.
Porties voor één persoon én la famiglia
De nieuwste trattoria in ons stadsdeel draait om pasta, waarbij een glansrol is weggelegd voor linguini. Deze pastasoort lijkt op spaghetti, maar is toch echt anders. Linguini bestaat namelijk uit dunne, platte reepjes en spaghetti uit lange, ronde slierten. In het restaurant wordt de linguini al dente geserveerd met een saus van kaas (pecorino) en zwarte peper, dan wel met kastanjechampignons, een crème van eekhoorntjesbrood en truffel. De klassieke versie komt met rucola, pesto van pistaches, kaas en guanciale, Italiaans wangspek (23 euro voor een persoon, 75 euro voor drie tot vier personen – la famiglia).
Veel Italianen
Linguini is niet de enige Italiaan in deze buurt. Op nummer 29 van de Bosboom Toussaintstraat zit De Italiaan, een geliefd familierestaurant met een pizzalijst zonder einde. In een van de zijstraten, Tweede Helmersstraat 26, biedt Osteria Moderno high-end Italian cuisine aan. Een paar stappen verder vind je Fiko, Fikissimo en het sympathieke Vico, a.k.a. meester van het deegwerk.
Gouden Hoek
Italia is hot. En de nieuwe trattoria deint mee op de trend die door heel West loopt. Wat dat betreft was Le Forel wel écht andere koek. Maar op de een of andere manier is het lastig om hier visrestaurants in leven te houden. Herinner je je bijvoorbeeld nog de Gouden Hoek in Westerpark? Dit viscafé ging in 2015 open, maar sloot in 2019. Bye bye overheerlijke viskroketten, fish & chips en gevulde Noordzeekrab. Zó jammer. Wat mij betreft kun je niet genoeg vis in je buurt (en op je bord) hebben.