‘Vraag bewoners om bomen water te geven’

Jonge bomen in de opnieuw ingerichte Kinkerstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Stadsdeel West moet bewoners oproepen om jonge bomen en perkjes water te geven. Dat bepleit fractievoorzitter Anneke Veenhoff van GroenLinks. Zij maakt zich na de lange periode van droogte zorgen over de nieuwe bomen in de Kinkerstraat.

De aannemer moet de bomen de eerste jaren water geven, maar Veenhoff vraagt zich af of dit wel voldoende gebeurt. In de Kinkerstraat zijn volgens haar al mensen met gieters in de weer. Ze ziet ‘grote verschillen’ in de verzorging van groen in West door aannemers. In Londen wordt al aan bewoners gevraagd om een handje te helpen door jonge aanplant water te geven, aldus Veenhoff. 

“Een charmant idee”, zo reageerde portefeuillehouder Ester Fabriek dinsdagavond in een vergadering van de stadsdeelcommissie. Toch heeft ze er ook wat zorgen bij. Het zou volgens Fabriek kunnen dat er juist schade ontstaat als bewoners op een verkeerde manier water geven. 

De risico’s van zelf gieten vindt Veenhoff wel meevallen. “Ik heb begrepen dat je jonge aanplant eigenlijk niet te veel water kunt geven.” Ze stelde voor dat het stadsdeel eerst contact opneemt met aannemers met de vraag of ze er problemen mee hebben als bewoners ook zelf water geven.

Tijdens de vernieuwing van de Kinkerstraat zijn afgelopen winter veertig bomen geplant. Vorig jaar bleek dat in een ander deel van de Kinkerstraat bomen in bakken dood gingen omdat ze te weinig water kregen. De overdracht tussen de aannemer en de gemeente was volgens het stadsdeel destijds niet goed verlopen en de bomen kregen alsnog water.

DeWestkrant