Zó houden onze sportscholen ons fit

(beeld: Unsplash)
Hoogstins2024

De sportscholen zijn tijdelijk gesloten, maar de medewerkers zitten niet stil. Ze strooien met woonkamerwork-outs, zodat we in beweging blijven.

Toen mijn sportschool tijdelijk zijn deuren sloot, ging ik mee met de flow, rekte ik me uit en schopte ik mijn sportspullen achterin de kast. Zonder toptrainers als Mariana Santacreu Hofland en Jimmy Zeehandelaar blijf ik zitten. Maar toen ik vanuit mijn huiskamer het Westerpark in keek, zag ik dat zo’n beetje de halve stad aan het hardlopen, yoga’en en bootcampen was. Ik ergerde me dood. Die uitslovers bezorgden me een lichte vorm van zelfhaat. Buiten sporten? Indolent als ik blijkbaar ben, had ik daar geen moment aan gedacht. In deze tijden ga je je toch niet druk maken over klotsende dijen en dat soort ongein? Maar dat niet alleen: het zag er best link uit. We moesten van Rutte toch afstand houden? Waarom hijgde en pufte iedereen dan zo op en in elkaar? Een goed punt van mezelf. Hoe fout dat gekrioel is, vertelt mijn collega Richard hier.

Shape/Sportcity
Toch heb ik geen excuus om te niksen. Net als voor veel andere bedrijven is ook de toekomst van sportscholen onzeker. Scholen willen voorkomen dat leden hun abonnement beëindigen en zijn in actie gekomen, zo ook mijn school: Shape in de Van Hallstraat. Deze school is kort voor het begin van de corona-ellende overgenomen door Sportcity. Onlangs kreeg ik een mail, waarin ik las dat Sportcity er ‘alles aan doet om leden de nodige ondersteuning te bieden, zodat ze van huis kunnen blijven sporten’. Het aanbod is indrukwekkend. Via sociale media zendt Sportcity onder meer elke avond om 20.00 uur live groepslessen uit. Ook kan ik dagelijks de SportCity #woonkamerworkout bekijken die de instructeurs delen via de website, Facebook-pagina en Instagram-pagina. Verder kan ik via de MyWellness App trainingen doen die ik mijn woonkamer kan uitvoeren. “Vergeet bankhangen, doe mee met onze #woonkamerworkout”, klinkt het monter. Hoe pakken andere sportscholen in ons stadsdeel dat aan?

Waardeer je De Westkrant? Met een donatie zorg je ervoor dat we nieuws kunnen brengen uit West. Met hart voor de buurt, juist nu. Kijk hier: Ik steun De Westkrant

Gym West
Gym West in de Jan van Galenstraat heeft leden inmiddels via de Gym West App een schema voor thuis gegeven. Daarnaast kunnen leden aan een online-coach vragen stellen over training en voeding. Ook hier hebben de instructeurs work-outs laten filmen. Het zijn ‘goede alternatieven om thuis volwaardige trainingen te doen, zodat je ook nu lekker fit kunt blijven’. De video’s worden verspreid via Instagram, Facebook en het Youtube-kanaal Amsterdam Gym West.

Femme Gym
Ook Femme Gym (Jan van Galenstraat, Vancouverstraat) strooit met video’s. Zo stuit ik via Facebook op online lessen powershape, yoga en zumba. Via deze link kwam ik terecht bij een hart-meditatie van vijftien minuten.

Vondelgym
Trainer Jordi Wille van Vondelgym op de Overtoom schreef een E-book om mensen te ondersteunen in tijden van Covid-19. Op de site blogt hij geregeld een hoofdstuk ter informatie. Zo vind je er onder meer handige tips om je immuunsysteem te versterken. Op Facebook staan diverse video’s om beter door deze barre tijd te komen, zoals een interview met de voedingsdeskundige van Vondelgym: Nurdin Pattipilohy. Natuurlijk vind je er ook links naar actie-video’s om bijvoorbeeld de pose van Lunge Warrior te doen.

David Lloyd
Verderop in dezelfde straat zit deze gym met binnenzwembad. Ook hier veel actievideo’s op Facebook, inclusief een schema voor a 30 day core challenge. Deze optelsom van side planks, crunches en leg lowers ziet er behoorlijk Korps Mariniers uit. Maar ja, ‘Sport is the best way to stay mentally and physically fit’. Nu nu weet ik het wel. Ik ga aan de slag. Maar het allerliefst wil ik weer in mijn sportschool staan met mijn lievelingstrainers Mariana en Jimmy! Hopelijk gaat het goed met ze!