3x Black Achievement Month in (Nieuw-)West

Meervaart: voorstelling Kaap Liefde.
Hoogstins2024

Jaarlijks start in oktober de Black Achievement Month. Met dit festival wil de organisatie ‘de uitzonderlijke talenten van mensen met Afrikaanse roots in de schijnwerpers zetten’. Het programma, dat tot en met 1 november loopt, bevat theater, dans, muziek, debat en film. Het gros van de Amsterdamse activiteiten vindt plaats in Zuidoost en het centrum, maar natuurlijk doet (Nieuw-)West ook mee. En wel met deze drie agendapunten.

8 oktober, Meervaart: Kaap Liefde
Een voorstelling over liefde, (on)macht en wraak onder regie van Raymi Sambo. In een opwelling boekt de overwerkte Astrid (Marian Mudder) een reis naar een Afrikaans land. Terwijl de Beach boys zich aan haar opdringen valt haar oog op de veel jongere, trotse visser Kofi (Romano Haynes). Ze worden verliefd en samen verhuizen ze naar Nederland. Het geluk lijkt hen toe te lachen, ze krijgen een tweeling maar Kofi kan niet goed aarden in zijn nieuwe omgeving. Wanneer Astrid verliefd wordt op een collega, is er geen plek meer voor Kofi in haar leven. Kofi voelt zich machteloos en op een dag haalt hij de kinderen van het schoolplein en vertrekt. Astrid reist met een op sensatiebeluste televisieploeg naar zijn geboortedorp. De klopjacht op Kofi begint.

10 oktober, De Hallen (Hannie Dankbaarpassage): Black Achievement Day
Deze dag staat in het teken van de erkenning van de vele kwaliteiten die er in de zwarte gemeenschap te vinden zijn. In deze editie kun je rekenen op (gratis) optredens van onder anderen G-roots Gospelkoor, Tos & Seb van ParHasard (funk, soul), Aelia Sapph (soul), dansoptredens van jonge danstalenten, een markt en méér.

19 oktober, Ketelhuis: Summer of Love
Regiedebuut van muzikant Ahmir ‘Questlove’ Thompson. Deze documentaire is een muziekfilm, maar toont ook historische beelden, gemaakt rond een episch evenement dat de zwarte geschiedenis, cultuur en mode vierde. Gedurende zes weken in de zomer van 1969, slechts 160 kilometer ten zuiden van Woodstock, werd het Harlem Cultural Festival gefilmd in Mount Morris Park (nu Marcus Garvey Park). Na die zomer zijn de beelden nooit meer gezien of vertoond – tot nu. Summer of Soul belicht het belang van geschiedenis voor ons spirituele welzijn en is een bewijs voor de helende kracht van muziek in tijden van onrust, zowel in het heden als in het verleden. De film bevat nooit eerder vertoonde concertoptredens van onder anderen B.B. King, Nina Simone, Sly & The Family Stone, Gladys Knight & The Pips en Stevie Wonder.

Kijk hier voor het complete programma.