5x smullen als een Amerikaan in West

Eten van Biscuit Baby
Hoogstins2024

Dat West ook hot is bij Amerikanen is een publiek geheim. Met de komst van Stacks Diner in de De Clercqstraat hebben we er weer een plek bij waar we ons kunnen storten op comfort food uit de USA. Vijf uitblinkers op een rij.

1. Biscuit Baby, Kinkerstraat
Het is moeilijk om niét van dit restaurant in Oud-West te houden. Biscuits, scone-achtige cakejes, zijn hier de specialiteit. Ze worden geserveerd met gefrituurde kip en warme honing. Zoet, vet, krokant. Als dat geen poëzie is, weet ik het ook niet meer. Chris en Lauren hebben overigens nog veel meer gruwelijk goed comfort food uit North Carolina voor je, zoals waffle fries, een sandwich met pulled pork of mac ’n cheese. Een horchata erbij, dat verkoelende melkdrankje met amandel, kaneel en vanille, en je bent helemaal het mannetje (of vrouwtje).

2. Cheesesteak Amsterdam Factory, Van Hallstraat
Om te smullen als een gulzige kleuter, is het wijs om naar de zaak van Cassandra en David in Westerpark te sjezen. Dit echtpaar is van Key Largo in Florida naar Amsterdam verkast. David groeide op in Philadelphia, de geboortestad van de Philly cheesesteak sandwich. Dit broodje met steak, gebakken ui en saus van cheddar gaat hier ook over de toonbank. Reken maar dat je een vleesberg krijgt en dat de kaasklodders aan je kin zullen hangen als je eet. In plaats van rundvlees is kip of tofu ook een optie. Wil je all the way gaan, scoor dan ook een stuk van Davids key lime tart.

3. Flo’s Bagel, J.P. Heijestraat
Een bagelshop als deze vind je veel in de staat waar de eigenares vandaan komt: Massachusetts. Haar bagels uit eigen oven gaan al jaren als, eh, warme broodjes over de toonbank in Oud-West. Ze zijn dan ook ‘amazing’ vinden kenners. Flo en haar crew beleggen de broodjes met pastrami, gerookte zalm of bijvoorbeeld aubergine. Een eitje erop is ook no problem. In het weekend zijn er ook kaneelbroodjes en van dinsdag tot en met vrijdag ruikt het er naar versgebakken babka’s.

4. Pendergast, Groen van Prinstrerstraat
In 2016 opende Brandon, die oorspronkelijk uit Kansas City komt, zijn smokehouse in Westerpark. En nog steeds zit het er elke avond stampvol; vooral mannen lijken verzot te zijn op het vlees – rund, varken, kalkoen – dat langzaam wordt gegaard in een houtgestookte oven. Zalm en vleesvervanger seitan gaan er trouwens ook in. Gefrituurde olijven vooraf en, natuurlijk, de goddelijke chocolate bourbon pecan pie na. Deze taart is een van de 8 beste toetjes van West.

5. Stacks Diner, De Clercqstraat (nieuw)
De overeenkomst tussen een Amsterdamse bruine kroeg en de Amerikaanse diner? Volgens Kevin Kearney zijn het allebei plekken waar iedereen samenkomt. Kevin is de eigenaar van een van de nieuwste zaken in Oud-West: Stacks Diner. Zijn zaak zit op de plek waar tot voor kort Stacked T zat. Ik had een groot zwak voor deze zaak en at er onder meer een ontbijt waar ik heel gelukkig van werd. De nieuwe eigenaar wil zijn gasten blij maken met American homestyle cooking, inclusief invloeden van Centraal- en Noord-Europa. Troostrijk eten is de insteek, zoals uit North Carolina waar Kevin vandaan komt: gestoomde oesters, hot vinegar chicken. Vegetariërs kunnen een mushroom pot pie laten aanrukken. Voor toe kun je kiezen tussen lime pie, een crunch bar en een hot fudge sundae.

 

Stacks Diner. Foto: Patricia Jacob