Bangkok in de Kinkerstraat

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Pad Thai World is een ideale halte tijdens een shopsessie in de Kinkerbuurt of een filmmarathon in de Filmhallen. Het noedelgerecht dat er wordt gemaakt heeft vele fans, waaronder Megan Markle.

Ik ben gek op one-trick ponies. Immers: hoe meer je je ergens op focust, des te beter je daarin wordt. Culinaire bedrijven die al hun energie in één product investeren, juich ik dan ook alleen maar toe. Een goed voorbeeld daarvan is Van Stapele Koekmakerij in het centrum. Rijen dik staan mensen voor de deur om hun tanden te kunnen zetten in het wonderschone chocoladekoekje dat Vera en haar crew er bakken. Natuurlijk hebben wij in West ook steengoede one-trick ponies, zoals Kauffmann met zijn falafel extraordinaire en Uncle Lee met zijn onvolprezen gefrituurde Koreaanse kip. Sinds kort hebben we er nog eentje bij, te weten Pad Thai World in de Kinkerstraat. We kondigden de komst van dit noedelwalhalla al eerder aan.

Thaise nationale dis
Pad Thai World is een van de zaken uit het imperium dat Tham Prawattree in Amsterdam heeft opgezet. Na de binnenstad is West nu aan de beurt om te checken hoe ‘de beste pad thai van de wereld’ smaakt. Tham heeft daar Thaise koks voor ingezet die wokken conform eeuwenoud traditioneel recept. We zijn er op donderdagavond, een uur voordat in de nabijgelegen Filmhallen Bombshell start, een film over enkele werkneemsters van Fox News Channel die Roger Ailes, de oprichter van de nieuwszender, beschuldigen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Echt zo’n film die je niet wilt zien op je nuchtere maag. Eerst maar even een pad thai dus, de Thaise nationale dis, die volgens een poster op de muur van het restaurant vele fans heeft, zoals Megan Markle, Hertogin van Sussex.

Sissende woks
Ik begrijp haar enthousiasme goed. Niets mis met bami goreng, maar noedels die de wok ingaan met onder meer knoflook, tamarinde (een friszure vrucht) en limoen smaken net even lekkerder. Bovendien brengt de maaltijd me terug naar een van mijn lievelingslanden. Het frisse zaakje is zowel strak als speels ingericht, zo is de muur met culinaire tekeningen erg ‘Hello Kitty’. Typisch zo’n zaakje dat het in een Aziatische stad als Bangkok uitstekend zou doen. Het is er bijna net zo fijn rumoerig als in die prachtstad. De tram dendert voorbij, onze buren vertellen verhalen in zangerig Thais. Terwijl de koks de woks laten sissen, loopt het water me in de mond. Gelukkig is het ventilatiesysteem picobello, anders zouden we als wandelende stinkbommen de bioscoop binnenkomen. Daar zit niemand op te wachten.

Heilige viereenheid
Binnen tien minuten nadat we de bestelling hebben ingetoetst in de computer, staan onze gerechten op tafel: vegetarische loempia’s (4,50 euro), pad thai met beef en pad thai met kip (12,00). Op tafel staat de heilige viereenheid om de rijstnoedels (of eiernoedels) extra smaak te geven: sojasaus, gedroogde chilipepers, crushed peanuts en sriracha (pittige chilisaus). Eten om heel blij van te worden: knettervers, smakelijk, inclusief een goede bite. Bovendien ook nog betaalbaar én ruim voldoende.

 

 

 

DeWestkrant