Broodpionier Paul Année is gestopt, maar er gloort hoop

Brood met tarwe en gist van Paul Année. Was alleen op zaterdag te koop.
Hoogstins2024

Een beetje broodbakker is schatplichtig aan Paul Année. Hij ontwikkelde al in 1971 een recept voor biologisch brood. Het bedrijf met zijn naam ging in mei failliet, maar er is een lichtpuntje voor liefhebbers van zijn producten. 

Ambachtelijk brood is bijna niet aan te slepen. Vooral zuurdesembrood is hotter dan hot in West. Bij Fort Negen, Ulmus en Levain et Le Vin staan mensen standaard in de rij voor het (prijzige) brood. Toch was er een tijd dat écht vullende broden met zuivere ingrediënten schaars waren. In die tijd, 1966, opende Paul Année een bakkerij in de Runstraat.

Uitzonderlijk brood
In het begin bakte hij er de gebruikelijke broden en gebakjes. Maar al na vijf jaar stapte hij over op biologisch brood. Volgens dit artikel was dat een uitzondering en vonden zijn broden ‘in de tijd van Provo en Kabouters meteen al grote aftrek’. Toen hij aan het eind van de jaren 70 overleed, zetten zijn medewerkers het bedrijf voort en behield de winkel zijn naam. Ondertussen werd de bakkerij verplaatst naar de Contactweg. Op die locatie in Nieuw-West maakten bakkers brood volgens Pauls recept.

De Kaasserie
Het Année-brood was niet alleen te koop in het centrum, maar vanaf 1978 ook in de Bellamystraat. Toen de eerste winkel in 2015 dichtging, bleef de zaak in Oud-West als enige over. Maar toen ik er vandaag langs liep, zag ik een grote plastic kaas hangen: binnenkort trekt De Kaasserie in het pand.

Zutkoek
De winkel op het Bellamyplein was al een tijdje dicht. Maandenlang hing er een briefje op het raam; door ziekte van het personeel was de zaak gesloten. Ik kwam er graag. Niet alleen om brood in te slaan, maar ook om zoetigheden te scoren. Dadeltaart, boterkoek met noten (zutkoek). Het lag er allemaal. Vorig jaar was er ook nog een tafeltje met stoelen neergezet, zodat je kon relaxen met een koffie en méér.

De Avondmarkt
Om toch aan Année-brood te komen, ging ik naar De Avondmarkt in Westerpark. Hans en zijn team verkochten er jarenlang een selectie aan Année-broden, inclusief mijn favoriet: de krenten-notenbollen. Brood dat stáát, in plaats van die sponzen in de supermarkt. Vorig jaar vertelde Hans me al dat het brood niet meer werd geleverd. Wat er aan de hand was? “Dat weet ik niet. Ik krijg de bakkerij niet te pakken.”

Sluiting
Inmiddels is duidelijk hoe de vork aan de steel zit. Op de Instagram-pagina staat dat de bakkerij ‘permanent is gesloten’. Uit het faillissementsregister blijkt dat Paul Année BV op 18 mei van dit jaar failliet is verklaard. Zó jammer dat het bedrijf er niet meer is. Diepe buiging voor Paul Année! Zijn broodrecept was decennialang de basis voor een geliefde bakkerij. Met zijn brood heeft hij de smaakpapillen van Amsterdammers opgewarmd, zodat velen nu niet meer zonder kwaliteitsbrood kunnen. De eigenaren van Fort Negen, Ulmus en Levain et Le Vin mogen Paul wel dankbaar zijn.

Toch een vervolg?
Misschien kunnen ze dat binnenkort in persoon doen. Het lijkt er namelijk op dat het Année-verhaal een vervolg krijgt. In de maanden na het faillissement is de eigenaar gaan denken over ‘een alternatieve werkwijze’. Op de Facebook-pagina staat inmiddels dit bericht: ”Met veel plezier delen we mee dat een paar producten van ons,  zoals haverkoeken, speculaastaart en granola nu verkrijgbaar zijn bij de Aanzet en Ekodis Reform winkels in Amsterdam en Gerard Visser in Edam en Goodyfoods in Hilversum.” Hoe het met het brood zit? “Als er meer vraag is naar afbak-brood, dan kunnen we dat regelen.”

 

DeWestkrant