Drijvende kracht achter schoner park en plein

Ze zamelde geld in voor extra afvalcontainers in het Sloterpark en nam het initiatief voor herbruikbare tassen op de markt van Plein ’40-’45. Jorine van Hooijdonk is voor haar inspanningen door stadsdeel Nieuw-West beloond met de Boom van Verdienste, de erkenning voor vrijwilliger van het jaar.

“Je bent de motor achter het ene na het andere initiatief in Nieuw-West”, sprak stadsdeelvoorzitter Emre Ünver tijdens de online nieuwjaarsreceptie van Nieuw-West. “Door jouw zondagse inzamelingsacties zijn er zelfs extra containers om het Sloterpark schoner te krijgen, door alle drukte daar. De herbruikbare tassen voor Plein ‘40-‘45 komen ook van jou en jouw passie stopt niet bij een schoon milieu. Ook ongedocumenteerden en minderbedeelden verblijd je met speelgoed en voedselacties.”  

Stille kracht
De twee andere genomineerden waren Rob Spithorst en Abdel Hafid el Ounsri. Stiphorst wordt ook wel de stille kracht in de Dichtersbuurt genoemd. Al sinds 2007 is hij er via de Buurtkamer bijna fulltime voor mensen die het moeilijk hebben. Abdelhafid el Ounsri is het gezicht van stichting Marhaba. Hij is een brug voor oudere migranten van vooral Marokkaanse afkomst die verdwalen van kastjes naar muren, aldus het stadsdeel. Ook helpt hij bij boodschappen doen, brieven vertalen en organiseert hij activiteiten als computerlessen, sport en voorlichting over mantelzorg.

Onmisbaar
Het trio maakt volgens stadsdeel Nieuw-West deel uit van een grote groep inwoners die zich vrijwillig inzet voor hun buurt. Ze zijn ‘onmisbaar en onbetaalbaar’, aldus het stadsdeel. Op Nationale Boomfeestdag (17 maart) plant Jorine van Hooijdonk een boom in het Sloterpark. Dan worden er ook twee andere bomen geplant: een boom van Barmhartigheid en Solidariteit en een ‘Samen voor een Schone Stad boom’.