Gratis maandverband en tampons bij Het Ketelhuis

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

In Amsterdam heeft een kwart van de vrouwen soms geen geld voor menstruatieproducten. Het Ketelhuis biedt gratis maandverband en tampons aan. De bioscoop is overigens niet de enige aanbieder in West.

De wc van Het Ketelhuis is een pijpenlade. Toen ik er afgelopen weekend was, zag ik iets wat ik nooit eerder had gezien: een wit kastje met ‘free menstrual products’. Ik opende het en zag tampons en maandverband liggen. Daarboven stond een tekst: “1 op de 10 vrouwen heeft geen geld voor maandverband.” Trieste zaak, zeker in een rijk land als Nederland. Hartstikke goed dat deze bioscoop iets doet in de strijd tegen menstruatiearmoede!

Voorraad-check
Volgens een medewerkster hangt het kastje er al een paar maanden. Om te zorgen dat niemand misgrijpt, checkt het personeel geregeld of er voldoende in het kastje zit. Ze vindt het moeilijk om te zeggen hoe populair de producten zijn. “Lang niet iedereen weet dat we gratis maandverband hebben. Het staat niet groot op de deur.”

Wachterliedplantsoen
Na mijn ‘vondst’ bij deze bioscoop in het Westerpark ontdekte ik dat er in Amsterdam nog meer plekken zijn om gratis menstruatieproducten af te halen. Op dit kaartje vind je een overzicht. Behalve in Het Ketelhuis vind je in West ook uitgiftepunten bij het Wachterliedplantsoen (Bos en Lommer) en de Foundation Food Bank Amsterdam (Westerpark).

7,90 euro per cyclus
Ongesteld zijn is onprettig en nog best prijzig ook. Uit cijfers van onderzoeksbureau OnePoll blijkt dat een vrouw in haar hele leven zo’n 6000 euro kwijt is aan menstruatieproducten. Gemiddeld komt dat per cyclus neer op 7,90 euro. Volgens het Armoedefonds is er bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen die in armoede leven, thuis soms geen geld voor maandverband en tampons. Via Menstruatieproducten Uitgiftepunten (MUP’S) stelt dit fonds gratis menstruatieproducten ter beschikking.

Noodgedwongen thuis
Non-profit organisatie Neighborhood Feminists en Onderzoeksbureau Opinium hebben voor het eerst de omvang van menstruatiearmoede in Amsterdam in kaart gebracht. De onderzoekers lieten daarvoor 870 mensen uit alle stadsdelen en leeftijden een enquête invullen. Op 24 oktober maakten zij hun onderzoek openbaar. Wat bleek? Ruim een kwart van de vrouwen kon het afgelopen jaar op enig moment niet betalen voor menstruatieproducten als maandverband of tampons. Van deze groep zocht 3 op de 5 vrouwen naar alternatieven, zoals wc-papier. Ruim 70% bleef soms noodgedwongen thuis van school of werk. De onderzoekers kregen de indruk dat menstruatiearmoede een groeiend probleem in de stad is.

Particuliere initiatieven
De gemeente Den Haag is in 2021 een pilot gestart om gratis menstruatieproducten op openbare wc’s aan te bieden. Wat zou het goed zijn als dat in Amsterdam en de rest van Nederland ook gebeurt! Tot die tijd moeten vrouwen het hebben van particuliere initiatieven. Het kastje van het Ketelhuis is van Het Damesverband, een organisatie die menstruatiearmoede te lijf wil gaan en daarbij onder meer samenwerkt met het Leger des Heils en Voedselbank Amsterdam. De producten die je bij Het Ketelhuis vindt zijn door de bioscoop zelf ter beschikking gesteld.

DeWestkrant