West krijgt het grootste overdekte terras van de stad

Foto: Het Amsterdamse Winterterras.
Hoogstins2024

Vanaf dinsdag 1 november zet de gemeente een punt achter de vergunningen voor de tijdelijke ‘coronaterrassen’. Op dezelfde dag wordt in het Westerpark het grootste overdekte terras van Amsterdam opgebouwd.

Van donderdag 3 november tot en met zondag 4 december vindt in de Gashouder de eerste editie plaats van Het Amsterdamse Winterterras. Wekelijks gloeien dan van donderdag tot met vrijdag de heaters en kun je drinken en eten op een loeigroot overdekt terras. Tussendoor kun je dansen en lol maken tot je erbij neervalt. De organisator van dit event is 4PM Entertainment, een collectief van Amsterdamse evenementenbureaus, dat eerder onder meer Het Amsterdams Verbond en het Kingsland festival neerzette.

Silent disco
Het programma van Het Amsterdamse Winterras is divers en omvat onder meer een silent disco, karaokebar, bordspelletjes en livemuziek. Er komt een wijnbar, er worden cocktails geschud en qua eten zit het ook wel snor. Je kunt zelf poffertjes maken of professionals het werk laten doen; er zijn crews van bijvoorbeeld Ron Gastrobar Indonesia, De Veganees, Brut de Mer, Baut, De Kaasbar en Benji’s.

Einde coronaterrassen
Voor het opbouw van het winterterras zijn drie dagen ingeruimd: van maandag 31 oktober tot en met woensdag 2 november. In die periode zit terras-wise nog een belangrijke datum. Vanaf dinsdag 1 november zet de gemeente een punt achter de vergunningen voor tijdelijke coronaterrassen in de stad, de zogeheten coronaterrassen. Tegenstanders van de grote terrassen zijn blij, maar moeten niet te vroeg juichen. De gemeente onderzoekt namelijk of sommige terrassen een permanente status kunnen krijgen.

Café Goldmund
Westerlingen hebben een haat-liefdeverhoudingen met terrassen. Op social media wordt vaak geklaagd over de overlast die ze veroorzaken. Tegelijkertijd zijn bewoners bereid om te strijden voor hun favoriete terras. Er is al een tijdje getouwtrek over het terras bij Café Goldmund aan de Postjesweg. Onlangs is een bewoner een petitie gestart omdat ze bang is dat dit terras zal verdwijnen. Op de Facebook-pagina van De Baarsjes zijn er veel reacties. “Onzin dat het weg moet. Wat gaan ze anders met die plek doen? Dat vraagt om mensen die gaan rondhangen en voor overlast zorgen.” “Het is erg, maar jammer genoeg zijn er klachten geweest.”  “Er is iemand die er yogales wil geven. Misschien dat hij wil dat het terras verdwijnt.” Tot nu is de petitie circa 175 keer getekend, en de teller loopt nog.

DeWestkrant