Hipsterluw café

Hoogstins2024

Grande opening vorige week, van alweer een nieuw café op het Mercatorplein. De naam – Merkater (géén taalvoutje) – triggert me al weken als ik er langs wandel. En winkelstraatvereniging Jan Eef belooft op Facebook een ‘hipsterluwe’ tent. Als dat geen ronkende aankondiging is. Ik kan niet wachten. Daags voor het kick off-feest besluit ik alvast een sneak preview te nemen. En omdat we bij De Westkrant allemaal van het authentieke zijn, besluit hoofdredacteur Martine mij te vergezellen.

Om vijf uur zitten we aan een wit wijntje en een gratis bakje Japanse mix. Op de bardame na zijn we de enige vrouwen. De enigen ook die aan een tafeltje zitten. Onze medegasten hangen aan de toog. Vijf mannen, beslist ouder dan het gemiddelde vlasbaardje. Met bier van de tap en grijze haren, tot ver voorbij de slapen. Koel doen, daar malen ze niet om. Ze produceren aardig wat decibellen en slaan elkaar op de schouders. Alsof ze elkaar al jaren kennen.

Wij vinden alles leuk wat authentiek is. Dus dit ook, zeggen we tegen elkaar. Maar hoe gaan we hier integreren? Ajax aan de muur, broodje bal op het menu, André Hazes door de speakers. Een van de mannen pakt een tulp uit de vaas op de bar en begint te playbacken. De rest vertrekt geen spier. Alsof ze hem dit al honderd keer hebben zien doen. Ik concentreer me op het intypen van de wifi-code, die me zojuist op een handgeschreven briefje is aangereikt.

Plots spitsen we onze oren. ‘Hipsterloos’, klinkt het vanaf de barkrukken. ‘Ja, ze verzinnen van alles tegenwoordig. Zo leer ik nog eens een nieuw woord.’ Of het aan dat woord ligt weet ik niet, maar opeens weet Martine het. ‘Volgens mij komen ze van Jan Meulstee’, sist ze. En zodra we die naam laten vallen gaat het snel met inburgeren.

Ja, ze komen van het oude café op de hoek. Waar nu die hippe burgerbar zit, daar keken zij altijd naar Ajax. Of wij nu hier ook voetbal komen kijken? Wie weet. Bij Bar Baarsch is het altijd wel errug druk. ‘Er vallen hier wel geeveedee-woorden, hoor’, waarschuwt een van de mannen. Daar kunnen we tegen. Is tenslotte heel authentiek.

DeWestkrant