Nachtbraken in de Nieuwe Boekhandel

Morgen laten de buurvrouwen Annelies Wielaard en Martine de Vente uit De Baarsjes zich voor een nacht vrijwillig opsluiten in De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger. “Echt een droom voor mij”, zegt cultuurmakelaar Annelies, die onder meer advies geeft over leesbevordering en de samenstelling van de collectie van bibliotheken op verschillende scholen in West. Voor Martine, journalist en hoofdredacteur van De Westkrant, is het vooral een excuus om -niet afgeleid door televisie of werk- een hele nacht lang te lezen.

Aanleiding voor Monique Burger om haar winkel open te stellen voor logé’s, is het nieuwsbericht dat een koper opgesloten zat in een Londens filiaal van Waterstone’s en via Twitter liet weten dat hij eruit wilde. De man werd na tweeënhalf uur bevrijd, maar heel veel twitteraars reageerden ook dat ze ‘het wel zouden weten’ als ze een nacht in een boekwinkel zouden zitten. Daarop regelde de Londense boekhandel een logeerpartij voor negentien bibliofielen.

Zoiets heeft Monique Burger ook voor ogen. Vanaf nu komen elke drie weken boekenminnende Westbewoners een nachtje doorbrengen in de winkel. Jan Vos (11) heeft geluk, hij mag de eerste keer al komen logeren samen met zijn moeder. Een exemplaar van In de Ban van de Ring is al voor hem besteld. Wat de buurvrouwen gaan lezen, weten ze nog niet.  “We gaan eerst uitgebreid rondneuzen natuurlijk, en elkaar voorlezen”, aldus Annelies.

Vanaf morgenavond 19.00 uur is er een liveblog op De Westkrant met foto’s. Ook te volgen op Twitter, via @dewestkrant.nl

DeWestkrant