Nemoland in Westerpark mag toch blijven

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Stichting Nemo mag de komende vijf jaar blijven in het buurttuinhuis in een hoek van de Roos Schooltuinen in het Westerpark. De buurtmoestuin moet wel worden opgegeven en overgedragen aan de schooltuinen.

De gemeente, wandel- en natuurorganisatie Nemo en de Roos Schooltuinen hebben hierover overeenstemming bereikt na mediation. Dat bevestigt een woordvoerder van stadsdeel West. 

Nemo sloeg afgelopen jaar december alarm over een dreigende ontruiming van Nemoland. De organisatie huist hier sinds 2008. Het besluit van de centrale stad leidde tot veel protest. 

Na bemiddeling is afgesproken dat Nemo een nieuw huurcontract krijgt aangeboden van vijf jaar. De schooltuinen krijgen nieuwe kantoorunits, zodat het gebouw van Nemo daarvoor niet meer nodig is. Nemo moet wel de huidige buurtmoestuin opgeven. De Roos Schooltuinen gaat dit terrein gebruiken voor schooltuinlessen.

Compromis
“Dat is vreselijk jammer voor alle tuinvrijwilligers die jarenlang hier gewerkt hebben en het viel Nemo erg zwaar om de prachtige moestuin op te geven”, aldus Nemo in een reactie. “Maar zonder dit compromis was een oplossing niet haalbaar.”

Buurtfunctie
Nemo kondigt aan een streep te zetten onder de conflicten en zich in te zetten voor een goede relatie met de schooltuinen. De doorstart wil Nemo gebruiken om Nemoland meer een sociale buurtfunctie te geven met de inzet van vrijwilligers, buurtbewoners en buurtorganisaties.

DeWestkrant