Toen er nog woningen waren in het Gat van de Kinkerbuurt

De huurwoningen vlak voor de sloop in 2009. (Foto Stadsarchief Amsterdam/Martin Alberts)
Hoogstins2024

Dichtgetimmerde woningen in de J.P. Heijestraat op deze foto uit 2009. Zoals op veel plekken in de Kinkerbuurt wachtte de sloopkogel voor deze 39 bouwvallige sociale huurwoningen. Het plan was om 21 koopappartementen voor ouderen te bouwen -het verkoopbord hangt al aan de gevel- maar dat bleek volgens de ontwikkelaar bij nader inzien financieel niet haalbaar. 

‘Yuppenhotel’
Na de sloop bleef het ‘Gat van de Kinkerbuurt’ braak liggen. In 2014 werd een ander plan gelanceerd voor 55 hotelappartementen en een supermarkt. Stadsdeel West keurde de aanvraag toen goed, maar rekende buiten buurtbewoners. Die maakten massaal bezwaar tegen het ‘yuppenhotel’. Zij willen betaalbare huurwoningen. Jaren van juridische strijd volgden. Een strijd die ook gaat om de ‘ziel van de Kinkerbuurt’, volgens bewoners.

Liever woningen
Het merendeel van de politiek ziet hier nu ook liever woningen dan een hotel in een stad die worstelt met massatoerisme en woningnood. Maar de ontwikkelaar liet zich niet uit het veld slaan en boekte vorig jaar een juridische overwinning. Het dagelijks bestuur van West ziet nu geen andere mogelijkheid dan alsnog een vergunning te verlenen voor 55 hotelappartementen. Dit met de aantekening dat het stadsdeel hier liever woningen heeft. Maar goed.

Nieuwe procedures
Verbijsterd reageerden buurtbewoners op het besluit van het stadsdeel om het hotel toch toe te laten. Zij kondigden direct nieuwe juridische stappen aan om het hotelplan alsnog tegen te houden. ‘Over 3 jaar spreken we verder’, twitterde buurtactivist Henk van Dijk. Een ‘yuppenhotel’ of woningen? De strijd om het Gat van de Kinkerbuurt is ook nu nog niet helemaal gestreden.

DeWestkrant