Waar je de beste Franse ‘cuisine’ vindt in West

Café-restaurant Amsterdam is beroemd om zijn fruits de mer. (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Niet op vakantie? Waan jezelf in een brasserie in Parijs, of in een gemoedelijk restaurantje in de Provence. Kan allemaal in West. Hier vind je Franse cuisine in alle soorten en maten. Ga je voor de grootstedelijke glamour van Parijs of het knusse van een dorpje in de Provence?

Parijs: Café-restaurant Amsterdam, Watertorenplein (Westerpark)
Dit waanzinnig grote en mooie restaurant, ‘Cradam’ voor intimi, is een instituut en heeft na al die jaren nog niet aan kracht ingeboet. Voor de service, de sfeer en de kaart is gekeken naar Bouillon Chartier in Parijs. Maar anders dan het origineel is Cradam géén toeristenfuik geworden. Je dineert er met steak frites, coq au vin blanc of gevulde aubergine. Vooraf boudin noir (Franse bloedworst) danwel oeufs dur mayonaise. Hét adres voor prachtige plateaus met fruits de mer, eventueel inclusief kreeft.

De Provence: Druis, Bilderdijkpark (Oud-West)
Bij Druis waan je je midden in de natuur, terwijl je toch echt midden in de stad zit. Alsof je in een schilderij van een Franse schilder bent beland. Een pittoreske setting, dromerig, gemoedelijk en levendig tegelijk. De chef heeft zich bij de menukaart laten inspireren door ‘de bourgondische boerse keuken’, wat neerkomt op ‘krachtige eenvoud met het Franse platteland als basis’. Je zet er je tanden in een runderbavette met chimichurri marinade, bosbeentjes en hollandaisesaus of een visje van het seizoen met beurre rouge, geroosterde venkel en linzen uit de omgeving van Le Puy-en-Velay.

Parijs: Grand Caron, Pazzannistraat (Westerpark)
Voor deze tijdelijke zaak van de familie Caron komt heel Zuid naar het Westerpark. De locatie en het rauw-chique interieur is dan ook uit de kunst. Ook helpt het dat het eten ronduit formidable is. De chef gooit hoge ogen met het gebraden kuiken, maar de kabeljauw met doperwt, bonenkruid en citrus is ook niet de minste. Qua dessert lijkt het vijgenijs met vijgencoulis en rozemarijn mij echt too die for.

De Provence: Gertrude, Bosboom Toussaintstraat (Oud-West)
Dit intieme restaurant in de meest Franse straat van West voert een kaart met een Frans accent. Zo start je met een plateau charcuterie of makreelpaté, kervel en citroen. De liefde voor groente blijkt onder meer uit het hoofdgerecht van geroosterde spitskool, wortelpuree, beurre noissette en Parmezaan. Als dessert mag je de madeleines met vanilleroom niet missen. Acteur Géza Weisz is een van de eigenaren van dit happening restaurant. In zijn kielzog hebben al flink wat foto-en mediagenieke gasten de weg naar Gertrude weten te vinden. Zien en gezien worden dus, maar zonder dat het tergend wordt.