Leven als een Franse God (m/v/x) in West

Pop-up van webwinkel Le Temps Perdu Brocante. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

In onze buurt zijn zoveel Franse invloeden en producten dat je je hier soms in Parijs, aan de Côte d’Azur of in Bordeaux waant. Als je (weer) een beetje in la France wilt zijn, dan helpt deze lijst.

Brood
1. Brioche, Bilderdijkstraat 164H 
Deze bakkerij in Oud-West is gespecialiseerd in brioches, zoet witbrood met de luchtigheid van een cake. Ze zijn er in uiteenlopende smaken – kaneel, gezouten karamelboter, pinda’s en chocolade. De brioches eten weg als veertjes, maar vullen als een dolle. Op dit moment is de zaak gesloten, maar in september zijn de bakkers terug om ‘je brioche-ervaring naar een hoger plan te tillen’.

2. Fort Negen, Jan Evertsenstraat 31
Het zuurdesembrood van deze razend populaire bakkerij in De Baarsjes heeft wat weg van het beroemde brood van Poilâne in Parijs. De Franse cakejes uit Bordeaux (cannelés) zijn een extra reden waarom je bij Fort Negen als een blije Fransoos naar buiten loopt.

Champagne
3. Sterk, De Clercqstraat 7
Instituut in Oud-West waar je van ’s ochtends tot ’s nachts je trek en dorst kunt stillen. Beroemd om de enorme collectie champagnes: Bollinger, Dom Pérignon, Pommery – noem maar op. Van kleine flessen tot giganten van circa 1200 euro.

Delicatessen
4. Caseus, Jan Evertenstraat 29
Een snoepje van een delicatessenzaak in De Baarsjes waar lekkerbekken zich als vissen in het water zullen voelen. Te midden van de vele Italiaanse lekkernijen vind je brie met truffels, roquefort en andere Franse kazen.

5. Kaasbuur, Admiraal de Ruiterweg 325
Shop-in-shop bij Bureau Wijn in Bos en Lommer. Gita is van de kaas, Daniel van de wijn. Samen bieden ze ‘alles voor de apéro’. Gita heeft opvallend veel Hollandse kazen in haar assortiment, maar natuurlijk ook flink wat Franse. Geef de twee wat hints, en ze gaan voor je op zoek naar de beste keuze. Op de een of andere manier lijken ze te weten wat jij lust.

Films
6. Het Ketelhuis, Pazzanistraat 4, Soirée Ciné,
Dit sympathieke filmtheater in Westerpark vertoont elke tweede dinsdag van de maand een recente Franse film die niet in Nederland is te zien, maar wel het bekijken waard is. Na afloop van de filmvoorstelling is er de mogelijkheid om in het Frans na te praten, onder leiding van een docent van Alliance Française. Vanaf september is deze filmavond er weer.

Kleding
7. About Lifestyle, De Clercqstraat 74H
Allemachtig, wat hebben ze hier coole kleding. Als ik man was, zou ik het wel weten.
Een Amsterdams merk als Filling Pieces gaat hier samen met Franse namen als Marant en Drôle de Monsieur.

8. Church of labels, Ten Katestraat 67-71
Bij dit stijlpaleis in De Hallen zijn stylisten kind aan huis. Ze verkopen hier opvallend veel jurkjes. Het leuke is dat het in een groot deel van de winkel altijd uitverkoop, waardoor je onder meer de peperdure blouses van Berenice Paris met fikse korting kunt kopen.

9. Indianaweg, Kinkerstraat 104HS
Deze schatkist in Oud-West is gespecialiseerd in kledingstukken die minstens 25 jaar oud zijn, in goede staat zijn én in de smaak vallen bij de eigenaressen. Dat Parisiennes eruitzien om door een ringetje te halen, is een publiek geheim. Vandaar dat de zusjes Den Dekker ook veel jurkjes en items uit de Franse hoofdstad halen.

Restaurants
10. Café-restaurant Amsterdam, Watertorenplein 6
Bouillon Chartier in Parijs is een inspiratiebron geweest dit iconische restaurant in Westerpark. De eenvoudigste gerechten vind ik er persoonlijk het lekkerst, zoals de
steak frites en coq au vin blanc. De madeleines zijn er zo subliem, dat ik er ooit een ode aan heb geschreven.

11. Cantine de Caron, Pazzanistraat 8
Dé plek voor een poussin (piepkuiken) om je vingers bij op te eten: boterzacht vlees en een velletje om door een ringetje te halen. In deze prachtzaak in Westerpark eet je op niveau en verveel je je geen seconde. Zien en gezien worden, is hier het motto.

12. La Parole, Kwakersstraat 24
Deze Franse bistro in Oud-West is familie van Le Forel in de Bosboom Toussaintstraat en loopt al sinds de opening als een trein. Op de kaart staan vele Franse klassiekers opgelijnd, zoals slakken, moules frites en crêpe Suzette.

13. Pastis, Eerste Constantijn Huygensstraat 15
Bij dit populaire ‘huiskamertje’ eet je Franse gerechten als bouillabaisse (vissoep), gekonfijte aubergine en steak met dragonsaus. Voor toe: de crème brûlée, zou ik zeggen.

Servies
14. Le Temps Perdu Brocante, Eerste Helmersstraat 89
De eigenaren van deze webwinkel grossieren in spullen die je bij die typisch Franse rommelmarkten (brocantes) vindt: Pastis-kannen, Franstalige affiches, kaasplateaus, servies met bloemenprint. Geregeld organiseren ze in Oud-West een pop-up waar je live kunt rondstruinen. Voor data: check Instagram.

Taart
15. Chez Rosie, Kinkerstraat 51
Rose Déglon bestierde ooit twee restaurants in Parijs en leerde bakken bij het befaamde Rose Bakery in die stad. Onlangs opende ze haar eigen bakkerswinkel in Oud-West. Wat ze er zoals verkoopt, lees je hier. Ik ben weg van haar glutenvrije polentacake met citroen en amandel en haar brownie met cashewnoten en salted butter.

Wijn
16. Chabrol, Overtoom 444
Wijnwinkel sinds 1991 met wijnen uit de hele wereld, inclusief een indrukwekkende Franse collectie. Een begrip in Oud-West.

17. Vleck, Eerste Helmersstraat 63 HS
Specialist in vin naturel, ook bekend als natuurwijn. Ver voordat dit type wijn een hype werd, stond het uitgebreide assortiment van Vleck al als een huis. De flessen komen uit heel Europa, inclusief Frankrijk.