Waar je in Amsterdam-West broodjes ijs vindt

Broodje ijs bij Massimo Gelato. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Op Sicilië lusten ze er wel pap van: een broodje ijs bij het ontbijt of later op de dag. Ook bij ons in West rukken deze broodjes op. Je vindt ze op minstens vijf plekken.

1. Massimo Gelato, Jan Hanzenstraat 15
Deze excellente ijssalon in Oud-West toverde voor het eerst broodjes ijs tevoorschijn in Amsterdam. In dit artikel schreef ik er al over. Mijn eerste broodje ijs at ik overigens in Thailand. Ik kreeg toen een zacht wit puntje met ijs en gecondenseerde melk. Op Sicilië pakken ze dat compleet anders aan. De bolletjes ijs komen namelijk niet op de eerste de beste kadet-look-a-like, maar op een forse brioche. En dat is ook precies hoe Massimo zijn broodjes ijs serveert.

Laat je fantasie de vrije loop wanneer je je roomijs uitkiest – pistache, ricotta-vijgenijs, vanille – alles kan. Het broodje waartussen je ijs ligt, importeert Massimo steevast uit Sicilië. Volgens een medewerkster eten Sicilianen deze brioche ook graag met granita, een halfbevroren dessert op basis van suiker, water en vruchtensap. “Traditioneel eten ze dat op zondagochtend.”

2. Fort Negen, Jan Evertsenstraat 31
Deze zuurdesembakkerij in De Baarsjes geeft overal zijn eigen twist aan. In plaats van gelato con brioche spuiten ze softijs in hun eigen versgebakken croissants. Hoe dat eruitziet? Nou dus. Reken maar dat mijn smaakpapillen encore encore krijsten! De smaken van het ijs wisselen nogal eens. Onlangs zag ik rabarber-aardbeisoftijs op Instagram voorbijkomen.

3. Salvo, Tweede Hugo de Grootstraat 9
Net als Fort Negen is Salvo in Westerpark een zaak die grossiert in verrassingen. Zo weet je nooit wat voor lekkers je in je maritozzo vindt of in je drankje – denk: tiramisu met pistaches in je espresso.

Op zaterdag 21 juni wordt het qua softijs helemaal een dolle boel. De Italiaanse bakker organiseert dan samen met natuurwijnwinkel Chenin Chenin een Soft Serve Summer Party. Tussen zoete Romeinse broodjes (maritozzi) liggen dan slingers softijs in diverse smaken. Chenin Chenin geeft tips voor de ideale natuurwijn erbij.

4. Brioche, Bilderdijkstraat 164H
In deze immer levendige zaak in Oud-West heeft de Franse brioche een erepodium. De bakkers experimenteren erop los en kleden de brioche graag aan met vanillecrème en aardbei of oranjebloesem. Met ijs weten ze ook wel raad. Ze halen het bij de uitstekende Italiaanse ijsmaker Miuz op de Overtoom. Pistache, chocola, vanille of matcha latte. Noem een smaak en het belandt op je brioche.

5. SottoZero Gelatobar, Bosboom Toussaintstraat 49
Een Italiaan met roots in Salerno draait het ijs van deze ijswinkel in Oud-West. Op verzoek kun je eveneens je ijs op een brioche krijgen. Klassieke smaken zijn er volop, maar er is bijvoorbeeld ook ijs met witte chocolade met salted peanuts.