Werken, leren, yoga en dineren in oude loods Houthaven

Kelai Diebel en Coen van Dijck in de voormalige houtloods DB55. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Werken, yoga- en sportlessen, een pop-up restaurant. Opleidingen, repetities, events en feesten. Het kan allemaal in DB55, een voormalige loods in Houthaven. DB55 is dus geen standaardkantoor, maar een grote, open ruimte zonder vastomlijnde functies. Met hoeken en kamers om rustig te werken, of zelfs te slapen.

De stoere houtloods uit 1955 is getransformeerd in een ruimte met flexibele functies die 24/7 kan worden gebruikt. Bij de verbouwing zijn bijna uitsluitend gebruikte materialen en spullen toegepast, vertelt CEO Coen van Dijck van architectuur- en designstudio D/DOCK. Van trappen, vloeren en verlichting tot bureaumeubilair en kasten.

D/DOCK groeide enkele jaren geleden uit de behuizing in de binnenstad. Toen kwam de kans om de oude loods te betrekken, niet ver van de nieuwbouwwoningen van de wijk Houthaven. Meteen zag Van Dijck de mogelijkheden van de hal, toen nog in gebruik als autostalling. De gemeente gaf toestemming om de loods tien jaar te gebruiken, zonder veel beperkingen. 

Sociale plek
De plannen werden doorkruist door corona. Maar alle plotselinge beperkingen brachten ook nieuwe, waardevolle inzichten. “Naast huisvesting voor D/DOCK en partnerbedrijven, hebben we ingezet op het creëren van een ‘blended space’ en een community. Geen kantoor dus van 9 tot 5, maar een sociale plek en tegelijkertijd een studie naar de toekomst van werken.” Zo kwam het dat in DB55 werken samengaat met onderwijs- en sportfaciliteiten, events en een restaurant. 

Bar en douches
In de loods met de glazen pui -die als het kan open staat naar het terras- kan Van Dijck klanten en relaties meteen tonen hoe je een ruimte flexibele functies kunt geven en dus slimmer én leuker kunt gebruiken. “We kunnen het hier laten zien, dat werkt beter dan een marketingcampagne.” Bij de ingang is een bar. Ook zijn er douches, handig voor na het sporten of als je van ver op de fiets bent gekomen.

Terug naar kantoor
D/DOCK is betrokken bij tal van projecten, zoals kantoren, hotels, en luchthavenlounges. Ook tekende het bureau voor de inrichting van Fabrique de Lumières op Westergas en het vernieuwde Hotel De l’Europe. DB55 is een goed voorbeeld van hoe je lege kantoorgebouwen nieuw leven kunt inblazen, volgens Van Dijck. De mix van functies en informele uitstraling is volgens hem ook een manier om mensen weer terug te krijgen naar kantoor, nadat zij tijdens corona vaak lang thuis hebben gewerkt. 

Ontmoeting
Met DB55 wil Van Dijck graag ook een rol spelen voor bedrijven en bewoners in de buurt. Het moet een ruimte zijn voor ontmoeting en verbinding, zegt hij. Een flexibele plek ook, die makkelijk kan worden omgebouwd. Het meeste meubilair in de loods staat op wielen, de ruimte kan makkelijk worden omgebouwd. 

Slaapplek
Makkelijk was het allemaal niet: zo was er in het begin geen elektriciteit en verwarming. Door in de loods extra verdiepingen te bouwen kon de bruikbare oppervlakte worden verdubbeld. De grote, open ruimte bleef in stand. Zo is het een ‘supercontainer’ geworden, volgens Van Dijck. Op de bovenste verdieping zijn zelfs werkplekken die met wat simpele handelingen kunnen worden veranderd in een slaapplek.

Pippi Langkous
“Ach, ik ben een beetje zoals Pippi Langkous: ik heb het nooit gedaan, dus kan ik het wel”, lacht Van Dijck. “Natuurlijk gaan er wel eens dingen mis, maar daar leer je van. We hadden bijvoorbeeld een keer een yoga-event,  terwijl anderen hier heel hard moesten werken om een deadline te halen. Dat was toch niet zo’n goede combinatie.”

Geweldige kans
Een zeer tevreden gebruiker van DB55 is Kelai Diebel van groen ontwerpbureau MOSS. Ze werkte eerder vanuit bedrijfsverzamelgebouw B.Amsterdam en het voormalige ING-complex langs de Haarlemmerweg, tot de sloop. “Het was een geweldige kans voor ons om met D/DOCK, waarmee we al langer samenwerkten, in deze loods te trekken.” 

Groene oases
Evenals D/DOCK begeeft MOSS zich graag buiten de geijkte designpaden. Groen staat centraal in alles wat het bedrijf ontwerpt en doet. MOSS creëert groene oases in- en op gebouwen, aldus Diebel. Van kantoortuinen, daktuinen en groene binnenplaatsen tot projecten voor stadslandbouw. MOSS werd opgericht door twee studenten van de TU Delft. Inmiddels heeft bureau bijzondere projecten voltooid, waaronder het groen-ontwerp en de groeninrichting van het recentelijk opgeleverde nieuwe hoofdkantoor van Booking in het centrum.

Lagere hartslag
Onderzoek toont aan dat kantoorwerkers zich in een groene omgeving beter voelen en minder stress ervaren, aldus Diebel. “Zelfs hun hartslag is lager. Groen is heel belangrijk, niet alleen iets voor vakanties of de weekends. We brengen negentig procent van ons leven binnen door.” Kantoren met veel groen zijn aantrekkelijker om in te werken en dit heeft ook een positief effect op de akoestiek, aldus Diebel. Het betaalt zich volgens haar ook uit voor de opdrachtgever. “Die kunnen zo’n ruimte sneller verhuren en hogere huren vragen. En heel belangrijk natuurlijk: de mensen die er werken, voelen zich beter.”

Met gebruikte materialen zijn verdiepingen in de loods gebouwd. Rechts de bar. (Foto Niels Vlug)
Voormalige houtloods DB55. (Foto Richard Mooyman)
DeWestkrant