Cinema De Vlugt organiseert ‘De week van de Indië-herdenking’

Credit: Cinema De Vlugt
Hoogstins2024

De eigenaren van Cinema De Vlugt in Nieuw-West zitten boven op de actualiteit. Vandaar dat ze van zaterdag 12 tot woensdag 16 augustus aandacht besteden aan het eind van de oorlog in Nederlands-Indië.

Op dinsdag 15 augustus wordt het eind van de oorlog in Nederlands-Indië herdacht. Zoals ik eerder in dit stuk schreef, hebben Indische mensen een dubbel gevoel bij 15 augustus. Mijn moeder vierde dat de Japanners op die dag capituleerde, maar wist ook dat die dag het vertrek uit haar moederland inluidde; 15 augustus was voor haar (en vele anderen) een kantelpunt. Aangezien circa twee miljoen mensen in Nederland roots hebben in de voormalige kolonie, ben ik zeker niet de enige zijn die op deze dag een moment stil zal zijn.

Trassi-express
Niet alleen in West, maar zeker ook in Nieuw-West hebben velen een link met Nederlands-Indië. Wist je bijvoorbeeld dat tramlijn 13 naar Slotermeer vroeger de trassi-express werd genoemd? Tussen 1945 en midden jaren zestig verlieten namelijk zo’n 350.000 mensen de kolonie, waaronder witte en getinte Nederlanders (Indo’s). Een groot deel van hen belandde in Geuzenveld en Slotermeer. In dit artikel lees je meer.

Gevarieerd filmprogramma’
Ik vind het dan ook heel mooi dat de liefste en spannendste bios van de stad, Cinema de Vlugt aan de Burgemeester de Vlugtlaan 125, een speciaal programma rond 15 augustus heeft. Van zaterdag 12 tot woensdag 16 augustus organiseren de eigenaren namelijk ‘De week van de Indië-herdenking’. Ze bieden dan ‘een gevarieerd filmprogramma’ waarin het Indonesië van nu en vroeger centraal staat.

Leonard Retel Helmrich
De spil van dat programma is het werk van de onlangs overleden regisseur Leonard Retel Hemrich. Gedurende twaalf jaar volgde hij een en dezelfde familie (Sjamsudin) uit de sloppenwijken van Jakarta, wat heeft geresulteerd in het drieluik; Stand van de Zon, Stand van de Maan en Stand van de Sterren. Behalve deze films zal ook de documentaire Sporen van Indië – Midden in Nederland van Reda van der Putten te zien zijn. Eerder schreef ik daar dit stuk over.

DeWestkrant