Eigenares Sugarbar sloeg aanbod van 95.000 euro af en kiest eigen pad

Nekeia Boone in haar Sugarbar. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Een investeerder uit het tv-programma Dragons’ Den was zó onder de indruk van haar pitch, dat hij bijna een ton aanbod om groeien. Maar Nekeia Boone, eigenares van Sugarbar in Oud-West, sloeg het aanbod uiteindelijk af. Onlangs startte ze een crowdfundingscampagne.

Dat we in West goed ijs hebben, is een publiek geheim: Massimo Gelato, Miuz – noem maar op. Maar het ijs van Sugarbar in de De Clercqstraat 48 is wel héél spannend (en sexy). Zoals ik hier schreef, vind je daar ijs in smaken uit je wildste dromen, zoals Coconut Chili en Chicken & Waffles. Minstens zo stout is Sexual Chocolate, ijs van pure chocolade met reepjes knapperige bacon en gezouten macadamianoten. “Ik wilde ijs maken in smaken die je niet verwacht”, aldus Nekeia Boone, de Amerikaanse eigenares van Sugarbar. Mission accomplished, wat mij betreft.

Dessertsalon
De voormalig tech-manager draaide haar eerste ijs in een ruimte bij The Kitchen Republic. Ze deed dat onder de naam Tudy’s Kitchen – een verwijzing naar haar geliefde oma en (culinaire) inspiratiebron uit Harlem, New York. Haar ijs vond zijn weg naar winkels als Stach en Sterk en vorig jaar opende ze haar eigen zaak, een dessertbar of, beter: een dessertsalon. Behalve ijs verkoopt ze er ook milkshakes, koffie, sammies – zelfgebakken koeken met ijs ertussen – wijn en lipgloss in ijsjessmaak. Geregeld organiseert ze er events, zoals een Paint and Scoop Workshop om abstracte kunst te maken.

Crowdfundingscampagne
Nekeia wil dat de hele wereld, inclusief de New Yorkers , van haar ijs kan genieten. Op dit moment heeft ze de kans om haar ijs in ‘a major retail space’ in Nederland en België te krijgen. En dat als ‘the first Black woman’ met een eigen ijsmerk!  Om haar productie op te kunnen schalen, heeft ze geld nodig. Onlangs is ze  een crowfundingscampagne gestart voor een bedrag van 18.400 euro.

Dragons’ Den
En dan te bedenken dat ze het zichzelf makkelijker had kunnen maken. Op 8 september 2023 was ze te zien in Dragons’ Den, een tv-programma waarin ondernemers op zoek naar ‘groeigeld’ hun onderneming kunnen pitchen aan een panel van potentiële investeerders. Deze uitzending werd afgelopen maand herhaald. Een van de panelleden was zó onder de indruk van Nekeia’s pitch dat hij aanbood om 95.000 euro te investeren in ruil voor een belang van 40%. Yes, zou je denken!

Ondernemersfonds
Maar nee, ze sloeg het aanbod af: “Het voelde niet goed om in deze fase bijna de helft van mijn bedrijf op te geven.” Ze houdt de touwtjes liever meer in eigen hand, zodat haar bedrijf kan uitgroeien tot wat zij in gedachten heeft: een eerbetoon aan haar oma Tudy én een steuntje in de rug voor ondernemers uit achtergestelde groepen, vooral zwarte vrouwen. Een deel van de opbrengst van haar ijsmerk gaat namelijk naar een fonds voor zulke ondernemers. Chapeau! Deze dame is niet gezwicht voor het grote geld, maar blijft trouw aan haar missie.

DeWestkrant