Hoe wij in Amsterdam-West ons broodje kaas eten

Louf Bilderdijkstraat. Bovenop de vitrine liggen de broodjes kaas. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Een broodje kaas is zo’n beetje dé lunch van de gemiddelde Nederlander. In ons stadsdeel geven we aan alles onze eigen twist. Vandaar dat we talloze varianten op dit broodje hebben. Een greep uit het (afhaal)aanbod!

1. Bommels Broodjes, Jan van Galenstraat 4
De groothandelaren op het Food Center vullen de buiken van de Amsterdammers. Hebben ze zelf trek, dan kunnen ze al sinds 1954 naar deze broodjeszaak op hun terrein. Een ideale plek voor (waldkorn)broodjes zonder fratsen, belegd met jonge of oude Beemsterkaas, roombrie, een kaaskroket of kaassoufflé. Officieel heb je een pas nodig om het terrein te mogen betreden, maar de portier laat je vast wel doorlopen als je zegt dat je voor Bommels komt. Zo niet, dan kun je de broodjes nog altijd thuis laten bezorgen.

2. Broodje Daan, Jan van Galenstraat 219
Bij deze iconische broodjeszaak in De Baarsjes kun je op werkdagen al vanaf 6.00 uur ‘s ochtends terecht. Je kunt er kiezen tussen ‘gewone’ en luxebroodjes, zoals croissants en krentenbollen. Je kunt ze laten beleggen met jonge kaas (en eventueel grillworst en honingmosterdsaus), kaas-kip of een combi van roomkaas, ham, pesto, sla, pijnboompitten en Parmezaanse kaas.

3. Louf, Bilderdijkstraat 38 + De Wittenkade 96
Dit droombakkertje in Oud-West en Westerpark pronkt met vier verschillende broodjes kaas, waaronder een honey bun met vijgen, walnoten, roomboter en morbier, een halfharde kaas uit de Jura met een iets pittige smaak. Sinds gisteren is er ook een speciaal lentebroodje: een baguette met comté vieux, enigszins vergelijkbaar met gruyère, en roomboter. Louf haalt alle kazen bij kaasgrootheid Abraham Kef, die onder meer in de Marnixstraat zit.

4. Ottavi, Jan van Galenstraat 102H
Dat Mark in zijn snoepwinkel voor volwassenen kleffe kadetjes met kaas gaat beleggen is uitgesloten. Deze fijnproever kiest decadentere broodjes en legt daar dan bijvoorbeeld burrata, gegrilde paprika, gerookte, gekonfijte tomaat, gepekelde rode ui, pesto van salie, kappertjes en specerijenmengsel dukkah op.

5. Rossi, Jan Evertsenstraat 27
De mediterrane broodjes die hier in De Baarsjes over de toonbank gaan zijn flinke jongens. Van de broodjes kaas die er op het menu staan, snak ik vooral naar het saltimbocca bread met gorgonzola dolce, vijgenjam, balsamico en rucola.

6. Rosti, Jan Pieter Heijestraat 88
De eigenaren van deze zaak in Oud-West hebben in dezelfde straat ook restaurant Pastai. Rosti’s menu draait voor een groot deel om huisgemaakte, traditionele foccacia’s. Qua kaas hebben ze onder meer burrata, Parmezaanse kaas en mozzarella. Ik persoonlijk vind Parmezaanse kaas uitstekend matchen met parmaham, vijgenchutney en amandelen.

7. The Sandwich Bar, Nassaukade 378H
Deze broodjeszaak werd in 2019 geopend in Oud-West. Je kunt voor basic gaan en een (spelt)broodje of glutenvrije baquette met jonge of oude kaas bestellen. Wil je uitpakken qua kaas, ga dan voor een van de specials, zoals een witte baguette met geitenkaas, vijgenjam en rucola.

8. Toni’s Deli, Van Spilbergenstraat 2
Toni is het dochtertje van eigenaren Benten en Lila, die in De Baarsjes een klein horeca-imperium hebben. Voor kaasliefhebbers is de focaccia met oude kaas, mayo, basilicumolie, romaine salade en citroenvinaigrette een briljante zet.

DeWestkrant