Wat koop je waar? 10 Italiaanse specialiteiten in Amsterdam-West

Tip van de Focacceria: dip focaccia in een cappuccino. "Dit is heel normaal in Ligurië, de streek waar dit brood vandaan komt."
Hoogstins2024

Met al die zaken van Italianen in onze buurt, raak je soms het spoor bijster. Patricia vertelt je welke specialiteit je bij welk Italiaans adres kunt vinden.

Wat: Crostata (1)
Waar: La Torta de Camilla, Derde Helmersstraat 30 (alleen afhalen), Oud-West
Camilla bakt taarten volgens recepten die Italiaanse oma’s binnen de familie doorgeven. Zelf heeft ze leren bakken van haar tante uit Rome. De entrepreneur wil Amsterdammers vooral kennis laten maken met crostata, een traditionele Italiaanse taart van zacht korstdeeg. Ze voorziet dit deeg van citroencrème, roodfruit en blauwe bessen en verleidt even makkelijk met een taart waarop witte chocolade en pistache custard zit. Je kunt de taarten online bij haar bestellen of langskomen op de Italiaanse smulmarkt die ze om de twee weken organiseert in de Bosboom Toussaintstraat: Zì Camì Market.

Wat: Focaccia (2)
Waar: Focacceria, Overtoom 445, Oud-West
In deze zaak staat de focaccia op een erepodium. Dit platbrood komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua – waar ook pesto vandaan komt. Sinds 2021 komt dit brood rechtstreeks uit de oven van de twee ultracoole eigenaren: Valeria uit Genua en Marco uit New York. Hun aanbod is divers: ‘gewone’ focaccia’s of versies met olijven, tomaten of lichtgezoete uien (cipolle). Een focaccia met mozzarella en huisgemaakte pesto is ook een optie. Extra leuk is dat ze er alles aan doen om zo min mogelijk brood verspillen. Zo toveren ze reepjes van gewone focaccia’s om in koekjes voor bij de koffie.

Wat: Gnocchi (3)
Waar: Gnoccheria, Kinkerstraat 41H, Oud-West
Giovanni komt uit Treviso, Marco uit Napels. De vrienden leerden elkaar kennen in de horeca, vertrokken naar het noorden en kwamen in Amsterdam terecht. Op 9 juni openden ze hun eerste zaak en zijn ze begonnen aan hun missie om Amsterdam te veroveren met hun aardappelpasta, die er in twee vormen is: gnocchi (groot) en chicche (kleiner). Daarbij kun je diverse toppings en sauzen bestellen.
De voordeligste saus bestaat uit tomaat en basilicum, red pesto (zongedroogde tomaten, amandelen, olijfolie) is iets duurder en de bolognesesaus is het duurst. Behalve een losse maaltijd kun je bij de Gnoccheria ook combi’s met een starter of dessert bestellen.

Wat: IJs (4)
Waar: Massimo Gelato, Jan Hanzenstraat 15 en Miuz Gelato, Overtoom 117, allebei in Oud-West
De beste ambachtelijke ijsmakers van ons stadsdeel hebben allebei roots in Italië. De een is Siciliaan (Massimo), de ander komt uit Turijn (Miuz). Deze fijnproevers werken enkel met ingrediënten van topkwaliteit en dat levert puur genot op. Proef Massimo’s ricottaijs met vijgen maar eens of Miuz’ hazelnootijs. Bij beide zaken is het pistacheijs om te zoenen. Als je bij Massimo bent, zou je een keer zijn uitstekende tiramisu kunnen meenemen. Miuz heeft dat bekende dessert ook voor je, maar dan in vorm van semifreddo – half ijs, half mousse.

Wat: Kruideniersartikelen (5)
Waar: Salumeria Italiana, Kinkerstraat 21, Oud-West
De etalage van deze kruidenierszaak uit 1982 valt op door haar ongekunsteldheid. Pakken pasta, zakken koeken. Een stilleven van Italiaanse produkten – niets meer of minder. Vanuit de vitrine gapen betaalbare huisgemaakte gerechten je aan, zoals pasta alla nonna (pasta met aubergine). Daarnaast liggen kazen én worsten waar mijn hart sneller van gaat slaan: mortadella en salami, waarvan de pittigste de salami calabrese blijkt te zijn. Lees hier hoe deze worst smaakt. Bij deze zaak in Oud-West lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Een plek om te ontstressen en te babbelen met de dochter van de Italiaanse eigenaar.

Wat: Maritozzo (6)
Waar: Salvo, Tweede Hugo de Grootstraat 9, Westerpark
Vanaf de eerste dag was deze bakkerij van Limau en haar man Salvo een dikke hit. De twee willen Nederland kennis laten maken met traditionele bakrecepten en vergeten desserts uit Napels en andere delen van Italië. Om dat te bereiken, tovert Salvo de prachtigste creaties tevoorschijn, waaronder de maritozzo, een traditioneel Romeins ontbijtbroodje. Deze dikbuikige beauty bestaat uit een opengesneden briochebolletje gevuld met knetterveel verse slagroom en steeds wisselende extra’s, zoals earl grey en gedroogde lavendelbloemen. Behalve deze goddelijke roombol heeft Salvo nog veel meer lekkers in huis. Via sociale media kom je erachter wat dat deze dag of week precies is. Onlangs deden ze bijvoorbeeld softijs in hun marritozzi in plaats van slagroom.

Wat: Panzerotti (7)
Waar: Polpetta Lokale Gastronomie, Nieuwpoortkade 9H, Bos en Lommer
Daniela komt uit Bari (Puglia) en zet zich al sinds 2021 in om de smaken van haar geboorteland onder Amsterdammers te verspreiden. Een van de troeven die ze daarbij inzet zijn panzerotti, gefrituurde mini-pizza’s, enigzins vergelijkbaar met calzones. Deze snacks, die geboren zijn in Puglia, verkoopt ze met diverse hartige (salami, mozzarella, tomaat en ricotta) en zoete vullingen (ricotta en chocolade). Eventueel kun je ze ook diepgevroren meenemen.

Wat: Pasta, verse (8)
Waar: Vicio il Mastro Pastaio, Bilderdijkstraat 192H en Pasta Bros, De Clercqstraat 40H, allebei in Oud-West
Pasta in gedroogde vorm vind je overal, maar verse pasta is een ander verhaal. Je zit in ieder geval goed als je langsgaat bij Vicio, de meester van de deegwaren. Deze Siciliaan kneedt koek-, taart-en pastadeeg alsof zijn leven ervan afhangt – gluur maar eens in de open keuken. Zijn creaties zijn te koop in zijn restaurant en in het afhaalgedeelte.
Zo kocht ik er ooit uitstekende tagliatelle met zongedroogde tomaten, rozijnen, pijnboompitten, kappertjes, knoflook, peterselie, geraspte pecorino en geroosterde broodkruimels. Ongekookte pasta heb je ook; van bucatini en casarecce tot pappardelle en (gevulde) cappelleti.
Edoardo en zijn broer Giacomo – Pasta Bros – openden in april een bakkerij en pastabriek. Daarvoor waren ze al bekend van de pastaworkshops die ze organiseerden. De huisgemaakte pasta’s zijn als meeneemmaaltijden te koop. Wil je weten wat ze zoal op bakgebied te bieden hebben, lees dan dit artikel.

Wat: Pesto (9)
Waar: Pesto Lab, Ten Katestraat 30A, Oud-West
Even voor de duidelijkheid: de zaak heet dan wel Pesto Lab, maar er wordt geen pesto gemaakt. Volgens een van de drie Italiaanse eigenaren halen ze hun pesto bij een partner in Genua, de geboorteplaats van het beroemde groene mengsel van verse basilicum, pijnboompitten, knoflook, pecorinokaas en olijfolie. Bij dit adres in Oud-West kun je pasta’s en verschillende broodjes met pesto scoren. Ik heb het dan natuurlijk niet over het eerste de beste kadetje, maar over een focaccia, die andere specialiteit uit Genua. Lekker met kaas, prosciutto crudo en pesto.

Wat: Pizza (10)
Waar: Diverse adressen
Napels is de geboorteplaats van de pizza. Vanzelfsprekend kun je bij ons in de stad ook Napolitaanse pizza’s vinden, zoals bij het hyper populaire en inventieve nNea, Bilderdijkstraat 92. Elke buurt heeft zijn eigen favoriete pizzeria: Buurman De With (De Baarsjes), Io Mammeta e Tu (Spaarndammerbuurt), Yam Yam (Westerpark) et cetera, et cetera. Onlangs is het mega aanbod uitgebreid met twee nieuwkomers: Pomodoro (Oud-West) en Zenzero (Bos en Lommer). Kijk hier voor tekst en uitleg.

ICKRhinoDanceMarathon