Met al die natuurwijn die door de buurt stroomt, zou je denken dat er in West niets anders op de borrelkaart staat. Patricia bewijst met haar bieroverzicht dat dit niet klopt.
Flink shoppen is er in de Witte de Withstraat van De Baarsjes al lang niet meer bij. Zo zijn de vele interieurwinkels van weleer verdwenen. Wél zit er nog steeds een cool winkeltje in preloved kleding, Vintage Jungle, en ontdekte ik onlangs op nr 108 een vrij obscuur bierwinkeltje: Tearfü. Een dwerg van een zaak zonder opsmuk en vrijwel zonder ondertiteling. Na wat googlen begreep ik dat je hier op vrijdag en zaterdag bier van Butcher’s Tears kunt kopen.
Tearfü: Butcher’s Tears (1)
Het bier van dit merk wordt nu in Aalsmeer gemaakt, maar kwam jarenlang van een Amsterdamse brouwerij. De bieren hebben namen als Last Possesion (amberkleurig bier met aroma’s van karamel) en Hit Parade, een glutenvrije IPA (Indian Pale Ale). In de shop kun je zowel bier kopen als proeven: Tearfü fungeert ook als taproom. Merchandise met het bedrijfslogo vind je er eveneens, waaronder shirts en flesopeners.
J&B Craft Drinks (2)
Overigens is Tearfü niet de enige bierwinkel in ons stadsdeel, want tussen alle (natuur)wijnzaken in Oud-West heb je bijvoorbeeld ook nog J&B Craft Drinks in de J.P. Heijestraat 148. Deze shop in Oud-West focust zich vooral op internationale ambachtelijke bieren, waaronder fiks wat Amerikaanse brouwerijen: Three House Brewing & Co, Freak Folk Beer, Fat Orange Cat Brewing.
Gebrouwen door vrouwen (3)
Als je toch in de J.P. Heijestraat bent, is het bier-wise slim om naar nr. 119D te gaan. Op dat hoekje zit de bar van Gebrouwen door Vrouwen. Je weet wel: die brouwerij van de zussen Tessel en Do de Heij, waarover we dit stuk schreven. De bar ging in 2019 open. Toen ik er onlangs langsliep, zag ik dat het er minstens zo druk was als bij de opening. Je eetlust kun je stillen met snacks van De Haagsche Croquetterij. Dineren kun je er niet (meer), maar via het speciale burenmenu kun je wat bestellen bij een van de eettentjes om de hoek en dit opeten in de bar. Sympathiek!
Gollem’s Proeflokaal (3)
Dichtbij deze bar, op Overtoom 160-162, zit een biertempel met een eigen chef: Gollem’s Proeflokaal. Binnen de Amsterdamse keten van biercafés is deze plek net even anders. Vanzelfsprekend vind je er speciaalbier – 21 tapbieren en 180 op fles – maar daarnaast kun je er ook eten van een flinke kaart met een Belgisch accent: stoofvlees gestoofd in Westmalle Dubbel, vlaamse pattatten, een hamburger met Trappistenkaas, bacon en in bier gestoofde uien, citroensorbetijs met fris witbier (Bier Floater).
Two Chefs Foodbar (4)
Om je bierroute te vervolgen, raad ik je aan richting Westerpark te gaan: naar de foodbar van Two Chefs Brewing op het Hugo de Grootplein 11. In een levendige setting kun je het bier van de bekende Amsterdamse brouwerij combineren met Jamaicaanse kippenvleugeltjes of gegrilde maiskolven met chipotle, salsa verde en ricotta. Voor de giga-trek staat er onder meer een gegrilde ribeye (180 gram) met bordelaisesaus en waterkers op de kaart. Eventueel kun je zo’n gerecht uit laten bouwen tot een een drie- of viergangenmenu.
Café Brel (5)
De foodbar van de twee chefjes werkt als een magneet op twintigers en dertigers. Heb je het liever wat diverser, ga dan linea recta van Gollem’s Proeflokaal naar Café Brel, Van Hallstraat 37. Volgens de eigenaar is de zaak niet zomaar een cafeetje, maar ‘een bierervaring’. De complete Staatsliedenbuurt wisselt hier de laatste nieuwtjes uit en bespreekt de toestand van de wereld met een van de 60+ verschillende soorten speciaalbier.
Brouwerij Troost (6)
Vanaf Café Brel kun je kruipen naar het Westerpark en daarna bestellen bij Brouwerij Troost, Pazzanistraat 27. Deze uit de kluiten gewassen zaak is een brouwerij, brewpub en winkel ineen. Behalve dat ze er bier in overvloed hebbben, serveren ze er ook een van 8 begeerlijkse borrelplanken van West, met onder meer bitterballen, parmaham en Koreaanse gebakken oesterzwammen.
Café Heilig Leven (7)
Te massaal voor je? No problem! In de buurt, Spaarndammerstraat 872, zit Café Heilig Leven. Een van de twee eigenaren van deze intieme buurtkroeg is Atse Asbreuk. Hij begon in 2020 samen met zijn vader brouwerij The Republic in Osdorp. Zijn café in de Spaarndammerbuurt heeft diverse bieren op de tap, waaronder de bieren Rosa en ANNA van The Republic.
Breugem Meeting Point (8)
Bij Heilig Leven kun je iets eenvoudigs bij je biertje krijgen, maar bij Breugem Meeting Point in Houthaven (Nieuwe Hemweg 2) is dat een ander verhaal. Dáár kun je namelijk lunchen, dineren en borrelen, bijvoorbeeld met bloemkoolnuggets, Japanse dumplings met groente en een crème brûlée van kaas.
Voorheen zat op deze plek de brouwerij en het proeflokaal van sociale onderneming De Prael. Sinds de samenwerking tussen De Prael en Breugem Bier is de naam veranderd. Uit dit persbericht blijkt dat de onderneming nog steeds sociaal is: Breugem Meeting Point richt zich op de resocialisatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
