Mercearia wordt dé Latijns-Amerikaanse eetwinkel van West

Het team achter Mercearia.
Hoogstins2024

Matthijs, Daan en Estela zamelen geld in voor een eigen zaak in West. Ze hopen begin van deze zomer open te gaan, zodat ze hun klanten kunnen laten genieten van taco’s, ceviche én het Braziliaanse visgerecht moqueca.

Dat het team achter Mercearia geld wilde inzamelen voor een eigen zaak was al bekend. Op 17 april lieten Mattijs Pasmans, Daan Pasmans en Estela Carrara Barroca dit weten tijdens hun crowdfunding launching party bij Druis in het Bilderdijkpark. Zoals we

eerder schreven is dit restaurant er niet meer. Ik herinner me Druis als het restaurant waar ik eeuwig wilde blijven én als de plek waar Mercearia regelmatig pop-ups hield om Amsterdam te laten proeven van hun Mexicaanse, Peruaanse en Argentijnse gerechten.

Looks klassieke slager
Inmiddels staat de geldinzamelingsactie van de drie op een site voor crowdfunding en is te lezen wat ze van plan zijn. Met hun eigen zaak willen ze de ‘amazing and exotic flavours of Central and South America’ naar onze stad brengen. Het is de bedoeling dat Mercearia ‘a home away from home from the Latin community’ wordt. Je kunt er gerechten afhalen en ter plekke opeten – aan de counter of een van de tafels. Mercearia zal de looks krijgen van een klassieke slager of bakker; klanten zullen bij binnenkomst meteen zien wat er te eten valt.

Moqueca
Het menu van de zaak omvat ‘a fine selection of street food styled dishes and premium products.’ Hierbij kun je denken aan bekende Latijns-Amerikaanse gerechten als ceviche en taco’s, maar ook aan feijoada en moqueca. Die twee gerechten hebben Braziliaanse roots. Feijoada is een stoofgerecht van bonen en verschillende soorten vlees. Het is een behoorlijk stevig gerecht, in tegenstelling tot de moqueca, een visstoof met kokosmelk, tomaat, limoen en koriander. Ik at het voor het eerst op een eiland bij Salvador de Bahia en was verkocht.

Braziliaanse foodtruck
De Braziliaanse invloeden op het menu komen ongetwijfeld van de Brasileira van de drie: Estela, geboren in Rio. In haar geboorteland had ze haar eigen foodtruck. Hier is ze chef-kok bij Café De School in West. Mattijs begon al te koken toen hij vijftien was. Vorig jaar, midden in de Covid-crisis, verhuisde hij naar Rio, waar hij werkte in sterrenrestaurant Oteque. Inmiddels werkt hij bij De Kas in Oost. Zijn broer Daan heeft journalistiek gestudeerd, maar is de horeca ingegaan. Hij is nu chef de partie bij restaurant Nomads in Oost. Stuk voor stuk zijn ze reislustig en hebben ze een zwak voor Latijns-Amerika.

Plek voor de buurt
Ze hopen minimaal 150.000 euro binnen te halen. Met nog 72 dagen te gaan, staat de teller vandaag op bijna 26.000 euro. De locatie van eetwinkel is nog niet bekend, maar hun voorkeur gaat uit naar een woonwijk in West. “For us it is more important to have a strong community feeling within the neighbourhood, then to be at a very busy street.” Een plek voor de buurt, dus. Daar kunnen we er niet genoeg van hebben! De ondernemers hopen begin van deze zomer open te gaan.