Zo vierde het Mercatorplein Sinterklaas in 1940

Mercatorplein 1940, (beeld: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam)
Hoogstins2024

Sinterklaas heeft vandaag stilletjes het land verlaten. Op het Mercatorplein was hij tachtig jaar geleden, in 1940, opvallend aanwezig. Hij ging in een zogenaamde traptax over het plein en door de Jan Evertsenstraat. De traptax werd gebruikt bij gebrek aan benzine in het eerste oorlogsjaar (let ook op de Duitse bewegwijzering).
Op de achtergrond zie je dat er ook toentertijd al een café zat op het hoekje van het plein. Hoe het etablissement toen heette, is niet goed te zien. In dit stuk uit 2014 is te lezen dat er sinds de oplevering van het plein in 1919 een café op dit hoekje heeft gezeten, eerst met de naam Loos. Oplettende lezers weten te melden dat de kroeg toentertijd Café Looyen heette en dat Fred Looyen de eigenaar was. Anderen menen zich overigens te herinneren dat Looyen op de andere hoek van het Mercatorplein zat. Wat wel zeker is: in de jaren zeventig werd Jan Meulstee de kroegbaas en ook zijn naam prijkte op het raam. Hij heeft 42 jaar lang de kroeg gehad. De kastelein woonde boven het café.
Begin 2015 kwam biercafé Frits erin en dat is ook al bijna geschiedenis. Frits is overgenomen door horecaconglomeraat De Drie Wijzen uit Oost en wordt een Biertuin. Daarvan zijn er al twee in de stad: eentje in Oost en op de Prinsengracht in Centrum. Voorlopig blijft Frits nog open voor afhaal. Ook kunnen klanten het speciaal voor het café gemaakte glaswerk meenemen.