Feestje der democratie in De Hallen

Deelnemers aan het stadsgesprek lieten zich de oesters goed smaken. (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Hoe zorg je er nou voor dat er ook écht wat wordt gedaan met ideeën van bewoners uit de buurt. En hoe zorg je ervoor dat die ideeën niet afkomstig zijn van de ‘usual suspects’: activistische buurtbewoners en politici? De nieuwe werkvorm Het Stadsgesprek zou hiervoor de oplossing kunnen zijn. De Bellamybuurt is proeftuin.

Het bestuur van Stadsdeel West had ‘at random’ tweeduizend bewoners uitgenodigd voor een meepraatsessie in De Hallen. Honderdvijftig meldden zich aan en honderd kwamen er zaterdag opdagen. Of de opkomst representatief is, weet bestuurder Jeroen van Berkel niet. “Wel zie ik een heleboel onbekende gezichten.” En dat was juist bedoeling.

Kosten noch moeite waren gespaard voor dit feest der democratie, georganiseerd door de Bellamy Buurtbeweging. Bewoners gingen in groepjes eerst ‘op expeditie’ op onder andere de Ten Katemarkt, bij winkeliers en mensen thuis. In een werkplaats trad het Bellamy Buurtkoor op, jongeren van de Jeugd Tejaterschool speelden onhandige toeristen op huurfietsen. Dat alles om de tongen en de ideeën over de buurt te laten loskomen. Daarna gingen bewoners in groepjes op thema’s als Airbnb of ‘Het karakter van de buurt’ ideeën bedenken.

Trudy Smithuis en Jos de Behl bogen zich met hun clubje over Airbnb. Ze kwamen tot de conclusie dat er op Airbnb meer belasting moet komen en dat verhuur niet langer zou mogen duren dan vijftien dagen per jaar. En ieder Airbnb-huis zou een schildje op de deur moeten hebben. Voor de ‘naming and shaming’, aldus Smithuis die de formule in haar buurt liever ziet gaan dan komen. En, zo zegt Smithuis: “Je zou Airbnb ook moeten kunnen opnemen in het bestemmingsplan. Voor hotels en horeca geldt dat immers ook. Je zou bepaalde delen van de buurt zo van Airbnb kunnen uitsluiten.”

Of dit en al die andere ideeën die zaterdagavond zijn verzameld een haalbare kaart zijn, daarover belegt de bestuurscommissie over twee weken een vergadering. “De ideeën gaan op een lijst, en we gaan kijken of we ze zelf kunnen uitvoeren of dat we ermee moeten lobby’en op het stadhuis”, aldus Jeroen van Berkel. En om te voorkomen dat ze niet in een diepe la op het stadsdeelkantoor verdwijnen, is er eind januari weer een bijeenkomst met de ideeënmakers waarop de voortgang wordt besproken.

Maar eerst was er een borrel, en er waren oesters. Daarna volgde in Belcampo nog een feest. “Het is net of ik op een feestje ben waar ik niemand ken. Maar dan leuk”, merkt een deelneemster op.

Met een zwart randje trouwens. De jongeren van de Jeugd Tejaterschool waren vrijdag bij het oefenen voor hun voorstelling getuige van de schietpartij in de Ten Katestraat, zo vertelde Jeroen van Berkel. Zij zijn die avond op het bureau gehoord.

DeWestkrant