7x uit eten op maandag

No Man’s Art Gallery & Bar (foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Veel restaurants zijn dicht op maandag. Door het huidige personeelstekort lijken dat er nog meer te zijn dan voorheen. Patricia helpt je uit de brand en geeft je haar favoriete eetadressen voor maandagavond.

1. Bar Bistro Belleami, Tweede Kostverlorenkade
No-nonsense zaak waar je in een ontspannen en tijdloze setting aan een piepkuikentje kunt kluiven of een pasta met gepofte paprika, olijven, gemarineerde tomaten en vegan fetakaas soldaat kunt maken. Er is Friet van de Tijger, plus een scala aan pizzetta’s: Marinara, Caprese, Coppa di Parma. Voor toe: kazen van de Kaaskamer, maar ook choco-ganachetaart en bananenbrood van Felix.

2. Buurman De With, Witte de Withstraat
Bij deze warme, supervriendelijke zaak draait het om de Italiaanse keuken. Behalve véél pizza’s met fijn beleg, zoals gemarineerde inktvis, kastanjechampignons, Parmezaanse kaas en rucola, vind je hier toffe pasta’s: ravioli met spinazie en ricotta in een licht pittige tomatensaus, lasagne met seizoensgroenten en blauwe kaas. Rond het in stijl af, bijvoorbeeld met witte choco cheesecake.

3. Café Amsterdam, Watertorenplein
In december bestaat deze wonderschone zaak 25 jaar. ‘Cradam’ is dan ook niet weg te denken uit de buurt. Op welke dag of tijdstip je er ook komt, de zaak stelt nooit teleur. Of je nu gaat voor een plateau met fruits de mer, steak frites of een gevulde aubergine. Wat betreft de desserts staat de gemberbolus met ijs en slagroom voor mij met stip op één.

4. Cantine de Caron, Pazzanistraat
Nóg zo’n zaak waar je gasten met een gerust hart mee naar toe kunt nemen. Alleen al om het indrukwekkende industriële, maar toch warme interieur. Oké, het is er wel très Amsterdam-Zuid. Maar bij de eerste happen neem je dat vast voor lief. Prik in een zeeduivel met zeekraal, een lamsrollade met linzen of in gerookte spitskool met antiboise. Laat ruimte over voor de citroen- of chocoladetaart of neem iets lichts als de Coupe Colonel, een wodka- en citroensorbet.

5. Karaat, Houthavenkade
Flinke zaak met een kloeke kaart, inclusief sushi. Als hoofdgerecht kun je kiezen voor een tempura van courgettebloemen met pittige ricotta, een ribeye van 300 gram of een dubbele cheeseburger – met optie ‘to pimp it’. Qua dessert is er gepeperde chocoladetaart. Hoewel een tapiocapuddinkje met tofumousse en sorbet van passievrucht me avontuurlijker lijkt.

6. Kien, Witte de Withplein
Kien kennen is van Kien houden. De lieve, zorgzame eigenaren hebben hun sporen in de horeca verdiend. En dat is te merken. Neem de proef op de som en laat gebakken schelvis met rivierkreeftrisotto aanrukken of buikspek met een crème van pastinaak. Vegetarische hoofdgerechten zijn er ook, zoals een combinatie van mozzarella, bloemkool, hazelnoot en beurre noissette. Het water loopt me in de mond als ik denk aan de tartelette met advocaatroom, pure chocolade en roomijs van duinbessen die je er als toetje kunt scoren.

7. No Man’s Art Gallery & Bar, Bos en Lommerweg
Deze uitblinker in BoLo blijft zichzelf vernieuwen en behoort tot de hotspots in de buurt. Je dineert er met een pittige auberginestoof of glasnoedelsalade met ingelegde groenten, koriander, chili, ei en buikspek. Het gerucht gaat dat de kiproti van Ramon ook hartstikke goed is. Na zo’n machtig gerecht zou ik kiezen voor een dessert van aardbeien, munt, yoghurtijs en amandelschaafsel.

DeWestkrant