De internationale (gehakt)ballenlijst van Amsterdam-West

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

De Italiaanse gehakbal, de Spaanse, de Griekse. Elk land rolt zo’n beetje zijn eigen bal. Bij ons in West vind je exemplaren uit de hele wereld, waaronder de Hollandse gehaktbal 2.0 van Meat The Balls in de Kinkerstraat.

Op 24 april openden Robert Kuiper, zijn zoon Koen en schoonzoon Robert van Dijk uit Purmerend Meat The Balls aan de Kinkerstraat 142. De mannen hebben het klassieke broodje bal in ‘een verrassend nieuw jasje’ gestoken. Wordt het een ‘gewone’ vleesbal, een kippenbal, vegabal of een pittig exemplaar? Daarna kun je kiezen voor de toppings, waaronder Spaanse (aioli, chorizo, manchego, geroosterde paprika) en Koreaanse (sriracha mayonaise, kimchi, sesam).

Uiteindelijk kun je dan je tanden zetten in een  ‘klassieke gehaktbal met een innovatieve twist’, een Hollandse bal 2.0 als het ware. Een gehaktballenspecialist zoals deze hadden we nog niet in onze buurt. Al worden er wél zat ballen gedraaid, scroll maar eens door voor exemplaren met internationale roots.

China: One Dim Sum, Overtoom 109
Dit restaurant in Oud-West serveert gefrituurde en gestoomde dumplings en andere hapjes, zoals gestoomde rundergehaktballen met groenten.

Griekenland: Mitsos Traiterie, Tweede Hugo de Grootstraat 25
Al bijna drie decennia grossiert deze traiteur in Griekse delicatessen en happen, zowel zoete als hartige. Behalve gebraden kalfsgehaktballen vind je hier ook met rijst gevulde kalfsgehaktballetjes met een ei-dille-citroensaus en kalfsgehaktballetjes met een iets pittige tomatensaus.

Holland, klassiek: Hap-Hmm, Eerste Helmersstraat 33
Hét adres voor een authentieke Hollandse maaltijd. Dit instituut in Oud-West heeft veel vaste klanten die speciaal komen voor de kalfslever met gebakken ui, de superkarbonade en de gehaktbal naar grootmoeders recept.

India: Bar U.Y.T., Tweede Kostverlorenkade 70
In India vullen ze pani puri, gefrituurde balletjes, met kruidige aardappel en/of  kikkererwten. Bij deze nieuwe restobar in Oud-West geven ze er een twist aan en vullen ze de Indiase streetsnack met steak tartare.

Indonesisch: Toko Restu, Kinkerstraat 374

In de Indonesische keuken heb je behalve rundergehaktballetjes in ketjap ook een ‘drogere’ variant: de aardappel-gehaktbal (frikadel). Bij deze vriendelijke toko in Oud-West vind je ze.

Italië: La Polpetta, Surinamestraat 40
Deze (afhaal)pizzeria in De Baarsjes is vernoemd naar de Italiaanse gehakbal. De balletjes staan op de kaart als polpette al sugo, Calabrische kalfsgehaktballen met kruiden, tomatensaus en Parmezaanse kaas.

Libanon: Beyrouth, Kinkerstraat 18-20
Bij hét Libanese restaurant van de stad weten ze wel raad met ballen in ieder formaat. Bij wijze van voorgerecht zijn de balletjes – ovaaltjes om precies te zijn – van bulgur, rundergehakt en kruiden een idee. Voor het grotere werk zijn er rundergehaktballen met rijst en aardappelen in tomatensaus.

Perzië: Persian Parsa, De Clercqstraat 2
Het eten van dit restaurant in Oud-West lijkt uit een sprookje te komen en het is er zo knus als een skihut. De kok weet wel raad met lamsgehakt en serveert onder meer gegrild lamsgehakt met rijst, boter en gegrilde tomaten.

Spanje: Pepito, Eerste Constantijn Huygensstraat 21
Ga je tapas eten bij deze zaak van acteur Manuel Broekman en ondernemer Tijn Verstappen, dan mogen albondigas, Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus niet ontbreken.

Suriname: Meo’s Colloseum, Lootsstraat 5
In Shirleys restaurant in Oud-West valt altijd wat te beleven. Zo schreven we al eerder dat de ultra coole eigenares ook ‘s nachts in de keuken staat. Shirley grillt er niet alleen op los, maar kan ook draaien en braden als een pro. De gehaktballen die ze geregeld maakt, zijn sappig tot en met en smaken naar méér.

Syri
ë: Sham, Witte de Withstraat 125H
De gerechten die op tafel komen bij dit restaurant in De Baarsjes zijn ware kunstwerken. Qua (langwerpige) bal knetteren er snacks van bulgur gevuld van nootjes, vlees en ui uit de frituur. Deze kibbeh zijn er ook in een vega-versie: bulgur, kruiden, walnoten en granaatappelmelasse. De kok serveert ook in yoghurt gekookte kibbeh met vlees als hoofdgerecht. Je krijgt er dan rijst bij. Die rijst komt ook bij een ander hoofdgerecht: gehaktballetjes in tomatensaus met ui, paprika en knoflook. Bestel je gekruide gehaktspiesen van de grill, dan krijg je daar behalve rijst ook een kleine salade bij.

Turkije: Orontes, Hugo de Grootplein 8
Waarom ik een zwak heb voor de mensen die bij dit restaurant in Westerpark werken, leg ik hier uit. Behalve het personeel zijn ook de hapjes om over naar huis te schrijven. Mijn favoriet: oruk, gefrituurde gierstballetjes met walnoten en rundergehakt. Grillen kun ze hier ook als de beste. Check dit hoofdgerecht: de adana kebab, lamsgehakt aan een spies.

DeWestkrant