Koningsfeest in West: 18 tips

Ook op het Westergasterras vieren ze de verjaardag van de koning.
Hoogstins2024

Op woensdag 27 april gaat Amsterdam weer ouderwets los en is het weer bal in West. Ein-de-lijk weer écht Koningsdag. Ook de nacht ervoor is het raak. Een greep uit het feestaanbod.

DOOR HEEL WEST
1. Op Koningsdag mag iedereen in Amsterdam van 6.00 tot 20.00 uur op vrijmarkten staan. Door heel West liggen er dan kleedjes met koopwaar op de grond. Slenter op je gemak door straten en parken. Volgens koopjesjagers is vooral het Erasmuspark een shopwalhalla. Enkele gebieden zijn aangewezen als kindervrijmarktgebied. Je vindt deze plekken hier.

DE BAARSJES
2. Het Sieraad, Postjesweg: Nachtbloesem
Tijdens Koningsnacht staat Joris Voorn achter de draaitafel en mixt hij techno en house. Op de 27ste barst in Het Sieraad om 20.30 uur Nachtbloesem los, het vervolg van het feest Oranjebloesem in het Olympisch Stadion. Het programma van Nachtbloesem komt op deze site.

3. Knibbel Knabbel Knuisje, Jan Evertsenstraat:
Bij deze bruine kroeg is het eigenlijk elke dag feest. Maar tijdens Koningsnacht en
-dag pakken Louise en haar twee zussen extra uit. Ze behangen de zaak met oranje slingers en zetten de installatie op de hoogste stand. Reken er dus maar op dat er muziekgalmen zullen klinken bij dit vrolijke café.

BOS EN LOMMER
4. Abbey, Admiraal de Ruijterweg: frozen cocktails
Abbey belooft op Koningsdag ‘het coolste feestje van Amsterdam’. Op die dag kun je er vanaf 12.00 uur ijskoude frozen cocktails bestellen in drie smaken én kleuren: rood, wit, blauw. Lekker lurken op het terras met ‘heerlijke mellow beats’ op de achtergrond en snacks van chef-kok Joeri binnen handbereik.

5. Rijkhoff Patisserie, Bos en Lommer: run op Koningsgebak
Vaste prik op Koningsdag: Rijkhoffs oranje tompoucen en soezen. Scoor ze de dag ervoor, op dinsdag 26 april. Reken maar dat je niet de enige zult zijn. Sluit achter in de rij aan en babbel erop los. Kom op tijd! Op is op en op Koningsdag is deze populaire patisserie potdicht.

6. Terrasmus, Erasmuspark: live-muziek
Bij deze geliefde zaak in het Erasmuspark gaan op Koningsdag vanaf 12.00 uur de voetjes van de vloer met de live-muziek van Creatures on the Loose (funk, reggae), Las Chicas del Barrio (salsa) en WRLDBEAT (funk, latin, soul).

OUD-WEST
7. Bar Bistro Belleami, Tweede Kostverlorenkade: hiphop, soul en méér
Op Koningsnacht regeren de dj’s Schepijs en Japie vanaf 20.00 uur over de dansvloer. Soepel knallen zij dan hiphop, soul, funk en disco de ruimte in van de bistro waar het nooit saai is.

8. De Hallen (Studio’s), Hannie Dankbaarheidspassage: oranje chaos
Vanaf 22.00 uur gaat in De Hallen het dak eraf met een ‘Koningsnachtknaller’ onder leiding van Bambú en Mimi, volgens de site zijn dit ‘de grote jongens’ van het nachtleven. Zij zetten verschillende dj’s en hosts in om ‘overdreven veel, oranje chaos’ te creëren’ en iedereen aan het dansen te krijgen.

9. Hendrix, De Clercqstraat: ‘strijders’ achter de draaitafel
Normaal gesproken staan Dante Picante en B2B Mailman zij aan zij achter de tap, maar op Koningsnacht staan deze oudgedienden achter de draaitafel bij Hendrix.

10. Karakter, De Clercqstraat:disco en karaoke
Op Koningsnacht gaat bij Karakter vanaf 21.00 uur het dak eraf met hulp van dj’s, discolichten, een rookmachine, twee private karaoke rooms en een grote dansvloer.

WESTERPARK
11. Café Saté, Hugo de Grootplein: terrashangen en saté to go
Op Koningsdag verkoopt Jari Beemster vanaf 11.00 uur mega malse sateetjes to go. Ook kun je bier en andere drank bij hem afhalen. Liever even zitten? Zak dan weg in een van de stoelen op het riante terras, inclusief muziek op achtergrond. Trouwens, op Koningsnacht is dit café waar de lol in de lucht hangt ook open.

12. Checkpoint Charlie, Nassaukade: live-muziek
Deze zelfverklaarde kroeg met een smoel organiseert op Koningsdag vanaf 13.00 uur een party met ‘een buitenpodium, bier, vrienden en herrie’. Er zijn twee dj’s en bands met namen als The Covids en Spo Dee O Dee.

13. De Walvis, Spaarndammerstraat:dansen, dansen, dansen
Volgens het management wordt het very majestic. Op Koningsnacht gaat de muziek vanaf 17.00 uur aan, zodat je oneindig lang kunt dansen. De dag erna is De Walvis vanaf 16.00 uur open, wel zo handig als je wilt uitrusten na al dat geslenter op Koningsdag.

14. Het Westerpark: Troonopvolgers
Uit een samenwerking tussen een aantal middelbare scholen uit West en Kunstbende is een gevarieerd programma voor jong en oud gerold. Op een podium op het terrein vertonen jonge talenten hun kunsten: muziek, theater, poëzie. Ook is er een veilingshow om de vrijmarkt in het park te activeren. In een theatrale setting kunnen jeugdige verkopers op het grote podium, onder begeleiding van acteur Raymi Sambo als veilingmeester, hun spulletjes verkopen. Troonopvolgers begint om 10.00 en eindigt op 18.00 uur.

15. Het Westerpark: ondernemers halen alles uit de kast
Bar Kantoor, RadioRadio, Het Ketelhuis, Brouwerij Troost, Westergasterras, Westerunie en TonTon club zijn tijdens Koningsnacht een uitstekende plek voor een oranje feestje. Met meerdere podia en diverse muziekstijlen, kun je met een biertje in je hand van locatie naar locatie hoppen. Podia én barretjes buiten, dikke pret dus! Het programma start om 16.00 uur. Wie, wat, waar, wanneer en hoe vind je hier. Voor de line-up voor Koningsdag, is dit de plek.

16. Marktkantine, Jan van Galenstraat: eigen koning en koningin
Op 26 april verzorgen de koning (Olivia Weiter) en koningin (b2b Miss Meleira) van deze club een avondvullend programma. De volgende dag staan dj’s als Dubfire, Frank Ricardo, Michel de Hey en Joey Daniel vanaf 20.00 uur klaar om te zorgen voor ‘de perfecte afsluiter’ van Koningsdag. Grote kans dat dit het laatste Koningsfeestje is. Het huidige huurcontract loopt immers af op 1 juli.

17. Piet de Gruyter, Van Limburg Stirumplein: drank en enthousiasme in overvloed
Dit jaar heeft de lieveling van de Staatsliedenbuurt op Koningsdag weliswaar geen dj’s, maar dat mag de pret niet drukken. Er is immers zat drank én een crew die er volgens mede-eigenaar Maarten Melo superveel zin in heeft.

18. Stevig, Van Limburg Stirumplein: BBQ, drank én een verrassing
Het gulste restaurant van West staat op Koningsdag vanaf 13.00 uur klaar met eten van de BBQ, bier, cocktails, wijn én een verrassing.

P.S. Uitstapje in Nieuw-West? Koers aan op Hotel Buiten aan de Sloterplas! Op Koningsnacht draait het daar vanaf 20.30 om dansen, dansen, dansen.

DeWestkrant