Verwen jezelf: eet kreeft! (en hier haal je de lekkerste)

De kreeft van restaurant Amsterdam
Hoogstins2024

In deze barre tijden moet je jezelf af en toe flink verwennen. En hoe kun je dat beter doen dat met een hemelse delicatesse als kreeft? Verfijnd tot op het ‘bot’ en altijd lekker. Of je het vlees nu puur eet of bijvoorbeeld in een bisque. Vier adressen om je kreeft-lust te stillen.

Café-restaurant Amsterdam: halve koude kreeft met mayo
De fruits de mer van dit instituut aan het Watertorenplein zijn een begrip. Ook tijdens de lockdown kun je ze gewoon bestellen, inclusief het juiste ‘gereedschap’ (kreeftentang, pin, alikruiknaaldje), rekjes en schalen. Reserveer je een plateau met zeevruchten, dan vind je koude kreeft tussen scheermessen, vongole, krabklauwen, gamba’s en langoustines. Maar je kunt ook apart een halve koude kreeft met mayonaise bestellen.

Gertrude: brioche met kreeft
Bij dit restaurant in de Bosboom Toussaintstraat draait alles om creatieve seizoensgerechten. Maar de laatste tijd speelt de zaak zich vooral in de kijker met een hele trits brioches. Chef-kok Monika roostert dit zoete, zachte Franse brood eerst en belegt het dan met het Italiaanse auberginegerecht melanzane, met kibbeling en remouladesaus of met rode kool, augurk en pastrami. Op de brioche der brioches – tevens de duurste – ligt een halve kreeft met knoflook-chili-botersaus.

Lars: kreeftenbisque
Toen ik in dit restaurant aan de Danzigerkade at, sloegen mijn zintuigen bijna op hol van geluk. Chef-kok Lars namelijk doet namelijk heel spannende dingen met de allermooiste ingrediënten. Tijdens de lockdown kun je thuis genieten van zijn creaties, waaronder een truffel & foie burger en een bisque op basis van verse kreeft. Je krijgt de soep (250 ml) in een vacumeerzak met daarbij gerookte crème fraîche en een venkelsalade. Behalve dit ‘comfort food’ kun je bij Lars ook shared dining-boxen bestellen met klassieke of mediterrane gerechten.

Mossel & Gin: kreeftkroketjes
Sinds kort staat de kibbelingcontainer weer voor de deur. Maar behalve kibbeling met de korst van een chippie, kun je ook borrelhappen bij Mossel & Gin aan de Gosschalklaan scoren. Denk aan bitterballen met garnalen en kreeftkroketjes van de beste krokettenbakker van het land: Holtkamp.

DeWestkrant