Dit zijn de beste restaurants van 2018

Foto monsieur.dame
Hoogstins2024

Ook in 2018 doken in alle hoeken en gaten van West nieuwe restaurants op. Patricia selecteerde haar favorieten. Géén copy-pastezaken, maar zaken met een eigen signatuur en fraai eten dat zich vasthecht in je geheugen.

Bar Bistro Belleamie, Bellamystraat
Een lekker losse bediening met verstand van zaken, een tijdloos fijne setting en véél vlees op de kaart. Een excellente steak béarnaise bijvoorbeeld: iets krokant aan de bovenkant, lichtrood vanbinnen, goed sappig en met vet op de juiste plekken. Door al dat oprukkende veganisme was ik bijna vergeten hoe lekker vlees kan zijn.
https://www.dewestkrant.nl/de-bistro-die-alles-heeft-zit-in-oud-west/

BAUT, Spaarndammerstraat
In alweer de zesde locatie van rondtrekkend restaurant BAUT waan je je in een kruising tussen een Parijse nachtclub en een Spaans barretje uit een film van Pedro Almodóvar. Nog een bonus is dat je er picobelllo creaties van seizoensprodukten kunt eten en je kunt vergapen aan bijzondere decorstukken, zoals een hemelbed en een vogelkooi met Venetiaans masker.
https://www.dewestkrant.nl/picobello-eten-rariteitenkabinet-baut/

Branie, Ten Katestraat
Meer bar dan restaurant. Maar dat mag de pret niet drukken, integendeel. Want de eigenaren zijn bedreven in het betere cocktailwerk. Uit de keuken gutsen geuren uit Birma, Indonesië, Thailand en andere Aziatische landen. Eindig te allen tijde met de pandancotta, een panna cotta met de smaak van het lekkerste kokosdrankje dat er bestaat: tjendol.
https://www.dewestkrant.nl/bij-branie-is-alles-om-op-te-eten/

Flora, Bilderdijkpark
Hemels Mexicaans met soul en invloeden uit de VS. Taco’s rollen uit de keuken met spannende toppings als chorizo en geroosterde aardappel. De borden bezwijken bijna onder het garnituur van radijs, granaatappelpitten, limoenfrisse saus en verse kruiden. Mucho en kleurrijk. Alsof je prikt in een schilderij van Frida Kahlo. https://www.dewestkrant.nl/betreft-eten-zit-flora-hemel/

Lars, Danzigerkade
Lars Scharp, mede-eigenaar en chef-kok van het gelijknamige restaurant in Houthaven, is niets minder dan briljant. Hij kookt met ingrediënten die niet zouden misstaan in een chique snoeptrommel voor volwassenen en heeft de creativiteit van een culinaire Picasso en Rodin ineen. Hij verricht wonderen met vissenvel en kippenhuid en houdt zijn gerechten puur, Frans én Aziatisch. Een sterrenrestaurant in wording.
https://www.dewestkrant.nl/lars-in-houthaven-is-om-heel-gelukkig-van-te-worden/

Monsieur.dame, Derkinderenstraat
Het best bewaarde geheim van Nieuw-West, waar wordt gekookt met een dosis liefde van ‘heb ik jou daar’. In een pand in een non-descripte buurt laat de jonge chef-kok zich iedere maand inspireren door een andere culinaire regio. Deze maand is dat de Bourgogne, toen ik er was draaide alles om Normandië en de ingrediënten van die regio: appels, cider, calvados en schaal- en schelpdieren. Wat zou ik graag nog een keer in de appeltompouce bijten. Of een lik van die verrukkelijke roomsaus bij de vis nemen!
https://www.dewestkrant.nl/la-vie-en-rose-bij-monsieur-dame/

No Man’s Art Gallery & Bar, Bos en Lommerweg
De naam is een mond vol, maar de zaak heeft dan veel in de aanbieding. Cocktails met gedroogde rozen uit Iran, om maar wat te noemen. Plus kunst uit de hele wereld en met zorg gemaakte gerechten die knetteren van de internationale invloeden.
https://www.dewestkrant.nl/no-mans-art-gallery-bar-heeft-het/

Pho 91, Kinkerstraat
In De Pijp zaten ze al, maar dit Vietnamese restaurant is wél nieuw in West. Een heel welkome aanvulling op het Aziatisch aanbod in ons stadsdeel, waar ‘Vietnamezen’ schaars zijn. Gekarameliseerde kippenvleugels om je vingers bij op te eten, uitstekende lauwwarme noedelsalade en een krachtige, geraffineerde noedelsoep met kip (pho ga) en een helend effect.
https://www.dewestkrant.nl/detox-eten-bij-pho-91/

Sham, Witte de Withstraat
De eigenaar van deze zaak, Momen Al-Azhar, is bepaald geen horecagroentje. Deze Syriër komt oorspronkelijk uit Damascus, maar woont al jaren in Amsterdam. Voordat hij in West zijn eigen zaak opende, werkte hij bij het Syrische restaurant Sham in de Warmoesstraat waar bij leiding gaf aan een team landgenoten. Het eten in zijn zaak is uit de kunst. Zo hapte  ik er in een perfect gegrilde burger van ragfijn gemalen lamsvlees met een vulling van groente, kaas en pijnboompitten en at ik er de kruidigste gele rijst ooit.
https://www.dewestkrant.nl/bij-sham-is-het-midden-oosten-om-de-hoek/

The Stoof Show, Gosschalklaan
Een mix van soul, funk, disco en hiphop, ultra-blij personeel en een boeuf bourguignon waar een Fransman een puntje aan kan zuigen: fluweelzacht subtiel gekruid vlees, groente met een bite. De aardappelpuree erbij lepelt weg als een mousse van witte chocola. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de jagersstoof van kip, waarvan ik ging loeien als een koe.
https://www.dewestkrant.nl/met-the-stoof-show-de-winter-door/

Uitvlugt, Van Hogendorpstraat
Een stuk Suriname in Amsterdam. In het interieur heerst de warmte en overdaad van de tropen: felle kleuren, exotische bloemen, wilde print. Je borrelt er met gekonfijte kippenlevertjes en dineert er gado gado uit een bowl of een moksi alesi met gegrilde bavette (mager rundvlees) en een pittige tomatensalsa.
https://www.dewestkrant.nl/de-uitvlugt-is-dus-echt-een-spannende-plek-geworden/

DeWestkrant