Waarom West beter is dan Oost

Westerpark. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De Westkrant kreeg onlangs van een ‘vriend’ uit Oost een linnen tasje. Prachtig ding, hoor. Alleen jammer van die foute tekst: Oost West Oost Best. Hieronder enkele redenen waarom West véél beter is.

1. Coole kleding nodig? In Oost is dan de Javastraat the place to be. Wij in West hebben de J.P. Heijestraat en de Jan Eef. Voor je dagelijkse dosis street credibility hebben we ook nog eens de Bilderdijk met het razend populaire Olaf Hussein en Daily Paper.

2. Niets mis met het Pleintheater op het Sajetplein, maar voor het échte werk is er maar één plek: de Meervaart in Nieuw-West. Muziek, cabaret, theater en film. Álles is er.

3. De Indische buurt is leuk en levendig. Door de naam verwacht je er véél lekker goed eten uit de Gordel van Smaragd. Gek genoeg zit er maar één Indo: Toko Dimas in de Javastraat. En dat terwijl je bij ons struikelt over Indo food in tig varianten, inclusief een snackpaleis dat zijn weerga niet kent: Toko Makassar in Nieuw-West.

4. Waar de enige, echte Syrische patissier van de stad zit? In Nieuw-West, natuurlijk: Alsham Delights.

5. Wilde Kroketten, het eerste krokettenrestaurant van het land zit in West. In Houthaven, om precies te zijn.

6. Nóg een primeur in West: de eerste vegan sushibar van Nederland zit in BoLo.

7. Hongerige veganisten kunnen sowieso het beste koers zetten naar ons stadsdeel. Daar zitten namelijk minstens 34 hotspots. Daar kan Oost enkel van dromen.

8. In Panama en Q-Factory kun je prima een feestje bouwen. Maar vergeleken bij de Gashouder op Westergas zijn het claustrofobie-opwekkende muizenholen.

9. Roopram Roti in de Eerste van Swindenstraat is een vermaard adres in Oost. Toch hoef je niet eindeloos te fietsen voor roti op niveau. Bij onze Ram’s Roti zit je minstens zo goed, zo niet beter. Onze Gieta kan er ook wat van.

10. De Foodhallen (Oud-West), Westmarket (Nieuw-West). Hoeveel foodcourts Oost heeft? Daar kunnen we kort over zijn: 0,0.

11. Altijd leuk om te foodshoppen op de Dappermarkt. Al houden we van variatie en hoppen we liefst van de ene markt naar de andere. Bij ons kan dat wél. Combineer op woensdag bijvoorbeeld eens de Ten Katemarkt met de markt op het Sierplein.

12. Sushi van topkwaliteit voor een prikkie? Dat kan in Amsterdam alleen bij Ken Sushi in Oud-West.

13. Drijvende restaurants zijn in Oost op één hand te tellen. In West hebben wij er alleen in Houthaven al twee: Pont 13 en Gary Loen.

14. Op zoek naar een Zweeds ontbijt? In Oost kun je dat wel shaken. Ga naar Selma’s in de Jan van Galenstraat.

15. Een bloedmooi park met talloze restaurants en cafés, een bakker, bioscoop, kinderboerderij, hotel, spelletjestempel, clubs en eventlocaties. Waar je dat vindt? Bij ons in het Westerpark.

16. Een hele dag de ene na de andere film scoren op één plek. In West hebben we daar de Filmhallen voor. Mooi niet dat Oost zo’n gigantische filmtempel heeft.

17. In de top drie beste fitnessclubs 2019 zit één Amsterdamse naam: Shape All-in bij ons in Westerpark.

18. De beste tv-vrouwen van het land kun je bij ons in actie zien: cultuurprogramma Mondo van Nadia Moussaid wordt opgenomen in de Hallen Studio. De talkshow van Eva Jinek in het Mediacafé op Westergas.

19. Ons festivalaanbod is breder van dat van Oost; van de Rollende Keukens en Awakenings tot het West Beach Festival en Pluk de Nacht. Bovendien krijgen we ook nog dit unieke house-festival.

  1. Voor het meest sexy kippetje van het land moet je in West zijn. Kijk maar eens bij Edel in de Baarsjes.
  2. Wij hebben het mooiste restaurant van de stad: Café-restaurant Amsterdam.